Dubla descoperire a planetei Neptun
Planeta Neptun este a patra cea mai mare dupa diametrul sau, insa clasificarea si descoperiea sa propriu-zisa nu a avut loc pana la jumatatea secolului XIX, cand un astronom englez si un matematician francez au aflat ca au efectuat aceleasi calcule privind un posibil obiect ce ar putea devia orbita lui Uranus.
Insa povestea lui Neptun incepe cu hartile astronomice ale lui Galileo Galilei din 1612 si 1613, care o descrie drept o stea, desi era constient de o mica miscare in relatie cu stelele vecine. Aceasta incurcatura s-a produs din cauza miscarii retrograde a planetei chiar in perioada respectiva, cat si din cauza dimensiunii mici a telescopului sau, dar chiar acestea l-au facut sa nu fie cel caruia i se va atribui descoperirea planetei.
La cotitura dintre secolele XVIII si XIX, planeta Uranus este descoperita si, in acelasi timp se efectueaza primele calculele referitoare la orbita acesteia, finalizate in 1821, insa acestea aratau ca aproximarile utilizand legile de miscare ale lui Newton sunt eronate. Douazeci de ani mai tarziu, in 1843, John Couch Adams, calculeaza pozitia unui obiect ce ar fi putut devia planeta Uranus, insa munca sa este subapreciata si nu reuseste sa convinga un observator sa ii confirme sau infirme calculele. Doi ani mai tarziu, matematicianul francez Urbain Le Verrier, isi intocmeste propria ipoteza privind existenta unei noi planete si reuseste sa convinga observatorul din Berlin sa caute predictia locatiei corpului ceresc, dupa ce a gasit-o si dansul, alaturi de alti astronomi, iar la scurt timp dupa, confirma pozitia ei la doar patru grade de calculele facute si ii revendica titlul de descoperitor al planetei Neptun.
In acest moment, observatorul din Cambridge care ii coordona munca lui Adams, contesta descoperirea, fiind scanteia ce a aprins un val de nemultumiri chiar si pana in prezent, desi in momentul respectiv se decisese impartirea meritului.
La scurt timp dupa lamurirea neintelegerilor, s-au propus diverse nume toate avand in comun culoarea albastra ce se putea vedea prin telescop, precum Oceanus sau Janus si, desi Le Verrier a incercat sa numeasca planeta dupa sine, cel mai raspnadit nume pana in ziua de astazi a ramas Neptune.
Text: victor.exe_
Grafica: Pastinica Sofia
PR: Tarbu Mihai Cristian
Comentarii
Trimiteți un comentariu