Bătălia de la Kursk - cea mai mare confruntare de tancuri din istorie
Desfășurată între 5 iulie și 23 august 1943, Bătălia de la Kursk, parte a Operațiunii Zitadelle, a fost ultima ofensivă majoră de tip Blitzkrieg a Germaniei Naziste pe frontul răsăritean al celui de Al Doilea Război Mondial.
Înfrângerea severă suferită de germani la Stalingrad în februarie 1943 a determinat Wehrmacht-ul să pregătească o nouă ofensivă cu scopul recăpătării superiorității militare pe frontul de est.
A fost aleasă zona orașului Kursk, deoarece în frontul de acolo se crease o “pungă”. Prin urmare, planul Wehrmacht-ului, cristalizat în martie 1943, era să atace prin “dublă învăluire” (atât din nord, cât și din sud), încercuind diviziile Armatei Roșii.
Efectivele Germaniei numărau 50 de divizii de elită, fiind dotate cu noile tipuri de tancuri Tiger și Panther, menite să distrugă blindate sovietice precum T-34. Cu toate că pe hârtie, Blitzkrieg-ul era menit succesului si de această dată, Wehrmacht-ul a omis importanta elementului surpriză. Spre deosebire de atacurile din trecut, în situația Kursk-ului, sovieticii au știut, datorita spionilor infiltrati, unde avea de gând să atace inamicul și au avut timp să fortifice amplu zona (5.000 km de tranșee si un milion de mine antitanc). Cel de al doilea avantaj al Armatei Rosii a fost cel numeric - fortele sovietice numarau aproximativ 6.000 de tancuri, 3.000 de avioane si 2 milioane de soldati, spre deosebire de cele germane: 2.000 de tancuri, 2.000 de avioane si 800.000 de soldati.
La începutul operațiunii, Wehrmacht-ul a dobândit mai multe succese tactice locale, însă nu a reușit să pătrundă dincolo de liniile defensive ale armatei sovietice. Simultan, Aliații au organizat Operațiunea Husky, debarcând în Sicilia, fapt ce a forțat Germania să redirecționeze mai multe divizii din est spre Italia pentru a respinge ofensiva.
Așadar, în ciuda echipamentului alcătuit djn tancuri noi și a ofensivei amplu planificate, Al Treilea Reich a suferit o înfrângere decisivă la Kursk. Soldată cu un număr de un milion de morți, sângeroasă înfrângere a pus capăt speranțelor unui viitor avans german în Est și a deschis șirul de ofensive sovietice reușite împotriva Germaniei Naziste.
Text: Polojan David
Grafică: Tudor Caramavrov
PR: Popescu Cristina
Comentarii
Trimiteți un comentariu