Președinții Americii - John F Kennedy

 




La 29 mai 1917 se naște în Boston, Massachusetts, SUA cel ce avea să devină cel de-al treizeci și cincilea președinte al Americii, John Fitzgerald Kennedy, cunoscut și ca John F. Kennedy, JFK sau Jack Kennedy. A fost al doilea dintre cei nouă frați ai săi, competiția intelectuală și morală dintre aceștia fiind una ridicată, întrucât părinții acestora erau bogați și influenți, ei provenind, la rândul lor, din familii avute. Tatăl său, Joseph Patrick Kennedy, era un om de succes în afaceri, căutând mereu să își sporească averea, iar mama sa, Rose, fiica unui fost primar al Bostonului. Frații săi au avut, de asemenea, cariere notabile în politică și afaceri.

În 1936, Kennedy a intrat la Universitatea Harvard și a făcut parte din echipa de fotbal american, însă a avut 2 accidente ce i-au rănit grav mijlocul și i-au afectat restul vieții, deoarece l-au împiedicat din a face unele activități. În 1940 a absolvit, iar în 1941, în timpul celui de-al doilea Război Mondial, a servit ca și comandant adjunct al torpilorului PT109 în cadrul United States Navy Reserve, acesta având ca obiectiv să intercepteze vasele japoneze transportatoare de trupe și provizii în zonele deținute de japonezi. Pe data de 1 august 1943, un torpilor care patrula în zona Insulelor Solomon a fost lovit de distrugătorul japonez Amagiri, ceea ce a condus la scufundarea întregului echipaj în mare, dar Kennedy a reușit să iasă la suprafață și să-i salveze pe toți cu ajutorul unei scânduri rupte. Fapta eroică a acestuia i-a adus medalii din partea UNSR și un loc pe prima pagină a tuturor ziarelor, printre care și New York Times.

Cariera sa politică începe în mai 1946, când câștigă investitura Partidului Democrat în fața Candidatului Republicanilor și obține un loc în Congres, dar, hotărât să facă parte și din Senat, Kennedy pornește un turneu mondial, prin care își promovează ideile, fiind ajutat de fratele său mai mic, Robert, care îi conduce campania electorală. Ajunge să facă parte din Senat în anul 1952 și, ulterior, să fie primul președinte american care a exploatat în mod activ televiziunea pentru a-și promova imaginea.

Depunerea jurământului la Capitoliu pe data de 20 ianuarie 1961 marchează începutul mandatului lui Kennedy, acesta devenind primul președinte catolic de origine irlandeză. Preșidenția sa este caracterizată de mai multe tensiuni legate de Războiul Rece cu Uniunea Sovietică sau Cuba și este responsabil pentru gestionarea unor momente critice, precum Criza Rachetelor Cubaneze din 1962, care amenința să aducă cele două puteri în pragul unui război nuclear, dar și începutul celui de-al treilea Război Mondial, după cum spun unii cercetători. Kennedy a avut inițiative în mai multe planuri: în politica externă a promovat ideea de "Alianță pentru Progres", o inițiativă menită să sprijine dezvoltarea economică și socială în America Latină. A fost un susținător al mișcării pentru drepturile civile în Statele Unite, iar în timpul mandatului său a fost adoptată Legea Drepturilor Civile din 1964, care interzicea discriminarea rasială în domeniul civil. În economie, Kennedy a promovat politicile de stimulare economică și reducerea impozitelor pentru a susține creșterea administrativă. Aceste politici au fost numite "Kennedy Round" și au avut un impact semnificativ asupra economiei americane. De asemenea, a încurajat eforturile pentru a trimite primul om pe Lună, ceea ce a dus la Programul Apollo.

În mai 1953, Jackie, pe atunci iubita sa, pleacă la Londra pentru a se ocupa de documentarea încoronării reginei Elisabeta a 2-a, ea lucrând ca fotoredactor la ziarul Washington Times. Când s-a întors, aceasta a fost cerută în căsătorie de către Jack, urmând să aibă nunta în luna septembrie a aceluiași an. Au avut împreună patru copii și șase căței, iar  Kennedy era recunoscut ca fiind familist, însă există și zvonuri cum că ar fi avut relații și cu alte femei, precum cu celebra actriță Marilyn Monroe. Aceasta a cântat "Happy Birthday, Mr. President" la Madison Square Garden din New York pe 19 mai 1962, la o petrecere de ziua de naștere a lui JFK. Interpretarea sa a devenit iconică și a contribuit la percepția unei relații speciale între ei, însă, nu există dovezi concludente că ar fi avut o relație romantică.  

Kennedy este ucis în timp ce se afla în mașina prezidențială decapotabilă, cunoscută sub numele de limuzina Lincoln Continental, pe durata unei vizite în Piața Dealey din orașul Dallas, în data de 22 noimebrie 1963. Două gloanțe au fost trase și l-au lovit pe președintele Kennedy și pe guvernatorul Texasului, John Connally, care se afla în mașina alături de el. Acesta a fost transportat de urgență la spitalul Parkland din Dallas, dar a decedat la scurt timp după sosirea sa. Asasinul a fost identificat ca Lee Harvey Oswald, care a fost arestat și ulterior împușcat mortal în timpul transferului său la închisoare de către Jack Ruby, un om de afaceri local.

Asasinarea lui John F. Kennedy a fost un moment semnificativ în istoria Statelor Unite și a declanșat o serie de teorii ale conspirației și investigații. Comisia Warren, o comisie specială de anchetă, a concluzionat că Lee Harvey Oswald a acționat singur în asasinarea lui Kennedy, dar dezbaterea asupra acestui subiect a continuat de-a lungul decadelor. Totodată, Kennedy a lăsat o amprentă semnificativă asupra politicii și istoriei Statelor Unite, care continuă până și în ziua de azi.


Redactor: Ambrozie Bianca

Grafică: Caramavrov Tudor

PR: Tarbu Mihai

Comentarii

Postări populare