Nava suedeză care s-a scufundat. Încă plină de secrete.

 





V-ați gândit vreodată ca o navă se poate scufunda la doar câteva minute de la îmbarcare?

Ei bine, nava suedeză, numită și ,,Vasa’’, o vastă navă, frumos decorată și care transporta 64 de tunuri de bronz fără precedent, a reusit acest lucru. La bordul său se aflau atât comandanți si oameni de rang înalt cât și muncitori ce ar fi trebuit să-și petreacă zilele în depozitele bărcii, muncind din greu.

În dimineața zilei de 10 august 1628 suedezii se pregăteau să pună în mișcare  barca, cu scopul de a o trimite ca ajutor în războaiele dintre Polonia și Lituania, neștiind ce dezastru urma sa aiba loc. Când totul a fost gata, nava și-a luat rămas bun din port, dar nu mult trecuse pană ce, la numai 20 de minute și la 1300 de metri distanță, Vasa a început să se încline.




Poate vă întrebati de ce o navă de dimensiuni uriașe la acea vreme a putut să fie doborâtă așa repede. Răspunsul este simplu: vântul puternic a facut ca nava să se încline atât de mult încât apa mării a intrat în găurile utilizate pentru tunuri, făcând ca barca să se scufunde. În perioada respectivă, inginerul-șef, care pusese planul navei în funcțiune și care reusise să ia parte la construirea navei ,,Vasa’’ doar pe jumătate, s-a stins din viață. Cel care a continuat proiectul fenomenal a fost chiar ajutorul său, un suedez care nu a fost la fel de priceput în proiectarea bărcii și care nu a poziționat găurile tunurilor îndeajuns de sus pentru ca apa să nu pătrundă înăuntru, acesta fiind motivul principal pentru scufundarea navei. Astfel, incidentul ,,s-a ales’’ cu 33 de morti și 150 de răniți...

Vasa a fost recuperată din mare în 1961, la 333 de ani de la dezastru, cu mii de artefacte și rămășițe găsite. Conservarea navei a fost un proces care a durat aproape trei decenii, însă 98% din navă, în prezent, este originală.

Nava maritimă se afla acum la muzeul din capitala Suediei. Pentru a creea o poveste mai interesantă și pentru a introduce oamenii din prezent în trecut, muzeul a dat nume scheletelor oamenilor din acele timpuri prin folosirea a unei singure litere.

Asadar, povestea pe care o poartă aceasta grandioasă navă și totodată misterele pe carele aduce stârnesc curiozitate în fiecare colț al Pământului. Vasa este singura navă din lume, din secolul al XVII-lea, păstrată, iar muzeul este un loc pentru studiul istoric și antropologic, precum și pentru vizitatorii de pe tot globul.


Redactor: Sanda Maria

Grafică: Bidireci Bianca

PR: Călin Sofia Diana

Comentarii

Postări populare