Războiul Celor Două Roze - Istoria care a devenit scenariu

 


          


         Mulți dintre noi cunoaștem fascinanta serie de cărți a scriitorului George R. R. Martin după care a fost regizat Game of Thrones,serialul consacrat pentru numărul record de audiență și pentru că este cel mai bine promovat de pe platforma HBO GO. Însă, puțini știu că autorul cărților era și încă este un amator înrăit după istorie, iar majoritatea evenimentelor descrise în acestea au fost inspirate din numeroase întâmplări istorice, Războiul Celor Două Roze al Angliei, fiind sursa de inspirație a animozitatilor dintre cele două case, Stark și Lannister.


Conflictul s-a purtat între casa York, originară din Nordul și Estul Angliei, și casa Lancaster, originară din Sud. Războiul poartă numele emblemelor celor două familii care erau cunoscute ca fiind trandafiri de culori diferite, alb, respectiv roșu. Cu toate acestea, casa Lancaster a adoptat trandafirul roșu înspre finalul conflictului, de aceea pentru o bună perioadă de timp a fost denumit Războiul Verilor, urmând ca în secolul XIX să primească numele după care toți îl cunoaștem.  Cele două Case erau descendenți ai aceleiași familii,  se trăgeau din fiii lui Eduard al III-lea din Casa Plantagenet, care a condus Anglia între 1327 şi 1377.  Dat fiind faptul că aveau un arbore genealogic complicat, ambele parti aveau drept legitim asupra moștenirii regale, deși după standardele moderne Casa York avea un caz mai puternic asupra tronului.


Unul din cei mai bogaţi şi mai puternici nobili din acea perioadă, Contele de Warwick susținea inițial casa Lancaster. Cu toate acestea, l-a ajutat pe Eduard al IV-lea să ajungă la tron şi să conducă în numele casei York. O dispută legată de soţia aleasă de Eduard, Elizabeth, care era considerată cea mai frumoasă femeie din insula Britaniei, dar se trăgea dintr-o familie cu un statut social inferior acestuia, l-a făcut să schimbe taberele şi să îl susţină pe Henry al VI-lea, care a câştigat războiul pentru Lancaster şi a pus bazele dinastiei Tudor. Aceste mişcări politice l-au făcut să primească numele de Kingmaker.



Așa cum este foarte bine reflectat în serial, Războiul Rozelor este doar unul din multele exemple care ne arată că în lupta pentru putere influența unei părți poate cântări mai mult decât legitimitatea acesteia, iar jocurile politice sunt la ordinea zilei, scăpând doar cei care știu să-și joace bine cărțile.

 

 

 

Comentarii

Postări populare