Lovitura de stat de la 23 august 1944
Probabil cu toții ați auzit de la părinți ori bunici că înainte de Revoluția din 1989 ziua națională a României era sărbătorită la 23 august. Această dată are o însemnătate istorică extrem de mare, atât pentru România, cât și pentru decursul celui de-al Doilea Război Mondial.
În septembrie 1940, Ion Antonescu preia conducerea statului român printr-o dictatură militară, iar în luna iunie a anului următor încheie o alianță cu Puterile Axei și declară război Uniunii Sovietice. După Bătălia de la Stalingrad, încheiată la 2 februarie 1943 prin victoria armatei sovietice, rușii avansează și în martie 1944 intră în Moldova, Frontul de Est fiind stabilit pe linia Chișinău-Iași-Târgu Frumos.
Regele Mihai simte apariția unui moment oportun pentru a schimba cursul războiului și se întâlnește cu liderii militari ce nu îl mai susțineau pe Antonescu la 20 august 1944, hotărând că pe data de 26 august va avea loc lovitura de stat. Ziua următoare regele vorbește și cu liderii politici (Iuliu Maniu, din partea Partidului Național Țărănist, Constantin I. C. Brătianu, șeful Partidului Național Liberal, Titel Petrescu, reprezentant al social-democraților, și Lucrețiu Pătrășcanu, conducătorul comuniștilor).
În dimineața zilei de 22 august 1944 Ion Antonescu este informat cu privire la complotul ce se plănuia, lucru ce îl forțează pe regele Mihai să dea lovitura de stat de urgență pe 23 august. Ion Antonescu și fratele său Mihai sunt arestați, iar la ora 22 este dată la radio o înregistrare în care regele Mihai anunță populația de schimbarea regimului politic și întoarcerea armatei române împotriva Puterilor Axei, foștii noștri aliați.
Din punctul de vedere al Aliaților, această întoarcere a armelor a scurtat cu mult durata războiului și a grăbit căderea regimului nazist din Germania lui Hitler.
Text: Sofia Ana - Arama
Grafica: Cioaca Miruna - Elena
Comentarii
Trimiteți un comentariu