Ana Aslan: Geniala româncă care a descifrat elixirul tinereții
Ana Aslan, medic român specialist în gerontologie, de etnie armeană, rămâne cunoscută pentru contribuțiile sale spectaculoase în domeniul medical, respectiv domeniul gerontologiei și geriatriei, în special descoperirea produsului geriatric brevetat în 30 de țări, vitamina H3, un adevărat „elixir al tinereții”, folosit frecvent și în zilele noastre.
Ana s-a născut pe 1 ianuarie 1897, la Brăila, din părinții Sofia Aslan și Mărgărit Aslan, și ei intelectuali recunoscuți. Din păcate, aceasta rămâne orfană de tată la vârsta de 13 ani, ce determină ca familia Aslan să se mute la București. În adolescență, pasiunile ei nu erau de domeniu medical, ci aviatic: după ce absolvise Școala Centrală din București la 16 ani, aceasta visa să ajungă pilot, și chiar să zboare un mic aparat, de tip Bristol -Coandă. În final decide că vrea să devină medic, lucru care nu i-a fost tocmai ușor. A trebuit să facă chiar greva foamei ca să câștige aprobarea mamei și reușește să se înscrie la Facultatea de Medicină din Capitală.
După ce Ana Aslan a îngrijit soldații în spitalele militare din spatele frontului de la Iași, se întoarce la București în anul 1919, lucrează alături de marele neurolog Gheorghe Marinescu, iar trei ani mai târziu, a absolvit Facultatea de Medicină. După absolvire, profesia ei i-a deschis multe uși către succes și faimă în lumea medicinei. Urmează o carieră didactică la Filantropia, Institutul Clinico-Medical al Facultății de Medicină din București, Clinica Medicală din Timișoara și Spitalul CFR. În 1949, devine șeful Secției de fiziologie a Insititutului de Endocrinologie din București. Este punctul de plecare al carierei ei de gerontolog. Decide să experimenteze cu o substanță care pe vremea aceea nu era încă folosită de medici: procaina.
Procaina( sau novocaina) este un anestezic local, utilizat la început în stomatologie, în asociere cu penicilina. Pentru prima oară sintetizată în 1905, Ana folosește procaina în afecțiunile reumatice, în cazul unui student imobilizat la pat din cauza unei crize de artroză. Nu se lasă bătută și continuă cercetările timp de trei ani având în vedere procaina și evidențiază importanța procainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă, făcându-și altfel debutul pe o scară largă în clinica de geriatrie, sub numele faimos de Gerovital(H3).
Gerovital a fost recomandat pacienților pentru a încetini procesul de îmbătrânire. Văzând că alți oameni de știință erau sceptici având în vedere utilizarea vitaminei H3, Aslan ia hotărârea încrezătoare de a începe un studiu de cercetare. Cu dificultate, obține recolte de sânge de la ordinul a 15,000 de oameni, unii dintre ei primind Gerovital, și ceilalți un placebo. 40% din oamenii care au luat Gerovital nu au mai avut nevoie să-și ia concediu medical, din cauza unor stări de sănătate precare, iar rata de moarte de la epidemia de gripă era 13% în grupul celor care au luat placebo-ul, în comparație cu 2.7% la cei care au luat Gerovital.
De atunci, H3 a devenit popular și folosit în toată lumea. Persoane faimoase din diferite domenii ale vremii, precum J.F Kennedy, Indira Gandhi, Charles de Gaulle, Hrusciov, Charlie Chaplin, Salvador Dali, au beneficiat de tratamentul Gerovital.
Evident că o dată cu debutul internațional al Gerovitalului, Ana Aslan a devenit și ea o adevărată celebritate în domeniu. A primit titluri și premii din diferite țări ale lumii, de peste mări și continente, cum ar fi: membră a Academiei Medicale Române, membră a Academiei de Științe din New York, membră a Societății Naționale de Gerontologie din Chile, distincțiile Merito della Republica (Italia), Cavaler al Ordinului Palmes académiques (Franța), profesor Honoris Causa și doctor emerit al Univeristății Bragança Paulista(Brazilia). Putem spune că Ana Aslan a cucerit cu adevărat lumea largă.
În 1980, alături de farmacista Elena Polovrăgeanu, au inventat un alt tratrament, Aslavital, care este asemănător cu Gerovital, dar acesta se axează pe încetinirea procesului de îmbătrânire al pielii, având scop strict cosmetologic. Produsele Gerovital au fost încredințate companiei Farmec, care a diversificat gama produselor, eliminând procaina tradițională din formulă.
Pe 20 mai 1988, Ana Aslan se stinge din viață la vârsta de 91 de ani, la București
Călătoria Anei de breveta Gerovital nu a fost una tocmai ușoară. Trăind în perioada comunistă a României, anumite premii și distincții i-au fost acordate lui Nicolae Ceaușescu, dictatorul vremii respective. Au fost și numeroase afirmații greșite că el ar fi finanțat fondarea Institutului Național de Geriatrie și Gerontologie, condus și înființat de însuși Ana Aslan.
Ana Aslan nu a fost doar o simplă cercetătoare, ci o vizionară care a schimbat modul în care omenirea privește procesul de îmbătrânire. Prin descoperirile sale revoluționare, ea a demonstrat că știința și perseverența pot sfida timpul, oferind oamenilor șansa la o viață mai lungă și mai sănătoasă. Moștenirea sa nu se măsoară doar în formule farmaceutice, ci în impactul profund pe care l-a avut asupra medicinei moderne și asupra milioanelor de oameni care au beneficiat de munca sa.
Redactor: @campioana.mereu
Grafică: @soffffisp7483
PR: @laura_nicoleta_09
Comentarii
Trimiteți un comentariu