Vineri 13 - o zi cu ghinion


   


   Când vine vorba despre superstiții, pot spune cu certitudine că puține dintre ele sunt la fel de răspândite în cultura occidentală precum cea care are în centru data de "Vineri 13". Cu toate acestea, pentru mulți explicația din spatele ei rămâne un mister.

   Originile acestei date, considerate atât de nefaste chiar și în zilele noastre își au însă începutul cu sute de ani în urmă. Astfel, povestea mea are ca centru de interes una dintre cele mai cunoscute societăți din întreaga istorie, în jurul căreia s-au format de-a lungul timpului sute de legende, mai exact ordinul cavalerilor templieri. Înființat în jurul anului 1119, în timpul cruciadelor, drept un ordin militar religios de cavaleri, acesta a înflorit timp de două secole, astfel încât, în perioada sa de apogeu, număra peste 20000 de membrii și o avere uluitoare.

   În lumea medievală, dominată de incertitudine, fortificaţiile templierilor se numărau printre puţinele locuri în care averile puteau fi depozitate în siguranţă. Astfel, ceea ce a început ca o formă simplă de servicii bancare oferite pelerinilor s-a transformat într-un adevărat imperiu financiar, templierii devenind bancherii nobililor, ai regilor şi ai papilor, cărora le împrumutau deseori sume uriaşe. Pentru a nu percepe direct dobândă, ei au inventat o formă timpurie de comision de administrație care le-a permis să devină una dintre cele mai bogate şi mai puternice instituţii private din istorie.

   Cu toate acestea, averea lor fără precedent în lumea medievală a transformat ordinul într-o țintă pentru Filip al IV-lea, regele Franței.

   Complotând cu papa Clement al V-lea acesta a ordonat în data de 13 octombrie 1307 arestarea tuturor templierilor de pe teritoriul Franței, acuzandu-i de numeroase crime printre care erezie, practicarea de ritualuri păgâne și lepădare de Dumnezeu. Încercarea de dizolvare a ordinului a dus însă la unul dintre cele mai răsunătoare procese din istoria medievală care s-a sfârșit abia în 1314 odată cu arderea pe rug a ultimului Mare Maestru Jacques de Molay. Numeroase povesti s-au conturat în imaginarul popular odată cu dispariția ordinului de pe scena istoriei, templierii fiind asociați adesea cu legenda Sfântului Graal.

   Astfel data de vineri 13 rămâne considerată o zi nefastă întrucât marchează momentul în care templierii au părăsit scena istoriei și s-au refugiat în legendele populare.


Text: Ana Ghiondea

Grafica: Cioaca Miruna 


Comentarii

Postări populare