GENERALUL TRAIAN MOȘOIU


    Odată cu destrămarea Imperiului Austro-Ungar, la finalul primului Război Mondial, Ungaria își proclamă independența, iar România se va reîntregi la 1 decembrie 1918 în urma Marii Uniri.

     La 1 decembrie, când Marea Adunare de la Alba Iulia declară unirea cu Transilvania, la nivel local se observă schimbarea instituțiilor și a autorităților maghiare cu cele românești, însă trupele demobilizate rămân totuși în Ardeal, astfel că, armata română eliberează doar o parte din regiune, Crișana rămânând tot sub control maghiar.

    La 21 martie 1919 Béla Kun, liderul partidului comunist ungar, proclamă Republica Sovietică Ungaria și împreună cu armatele bolșevice intenționează să ocupe Ardealul.

    Participând la marile bătălii ale Primului Război Mondial, Traian Moșoiu va fi numit comandant al “Grupului de Armate Nord” pe 13 aprilie 1919 și astfel, va conduce corpul de armată care va elibera orașul Oradea.

    Pe 16 aprilie armata română va porni ofensiva din localitatea Ciucea, iar măiestria soldaților precum și cea a comandantului Traian Moșoiu îi va aduce 4 zile mai târziu, pe 20 aprilie 1919, în ziua de Paști, chiar în mijlocul Oradei, unde vor spune victorioși că au eliberat orașul.

     Armata română a intrat chiar și în Budapesta împreună cu Traian Moșoiu, punând pe fugă ultimele trupe bolșevice și salvând Ungaria de comunism. După pătrunderea în Budapesta generalul Moșoiu a fost numit comandant al Garnizoanei militare Budapesta și Guvernator Militar al teritoriilor ungare de la vest de Tisa.

     Eliberarea orașului a marcat o zi importantă în istoria acestuia astfel că, generalul Traian Moșoiu este mereu păstrat viu în amintirea oamenilor. O expoziție în memoria acestuia se poate găsi în cadrul Muzeului Orașului Oradea.


Text: Cîrlogea Ana Maria

Grafica: Cioaca Miruna-Elena

Comentarii

Postări populare