Încoronarea de la Alba Iulia

 


Anul acesta, pe data de 15 octombrie s-au împlinit 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand și Reginei Maria ca regi ai României Mari. Mulți dintre noi probabil ne-am petrecut această zi neglijând însemnătatea sa istorică, însă eu cred că nu este niciodată prea târziu să aducem un omagiu evenimentelor trecute.

Odată cu înfăptuirea Marii Uniri a venit și necesitatea încoronării regelui și reginei României Mari. A fost ales orașul Alba Iulia pentru însemnătatea sa istorică, în special făcându-se referirea la intrarea voievodului Mihai Viteazul în această cetate în anul 1600, atunci când s-a realizat pentru prima dată unirea țărilor române.

Sărbătorirea încoronării a durat în total trei zile. Duminică, pe 15 octombrie 1922, la ora 9:30, trenul Majestăților Sale Regele Ferdinand și Regina Maria ajunge în Alba Iulia. Trăsura lor este escortată prin oraș cu mare fast, până ajung la Catedrala Încoronării, unde sunt întâmpinați de înalții slujitori ai bisericii. După terminarea slujbei religioase, Președintele Senatului predă coroana regelui Ferdinand, care o ia și și-o așază pe cap. Regina îngenunchează, fiind mai apoi încoronată de propriul ei soț. Mulțimea adunată în piață izbucnește în urale și aclamă „Ura!” și „Trăiască!” capetelor încoronate. Apoi se servește prânzul festiv tuturor invitațiilor, dar și poporului strâns la eveniment. A doua zi, șirul evenimentelor continuă la București, unde 10 000 de primari din întreaga țară îi întâmpină pe regi la Arcul de Triumf. Urmează o scurtă slujbă la Mitropolie, iar în a treia și ultima zi de sărbătoare, Primăria Bucureștiului oferă un ospăț celor 10 000 de primari, organizat în Parcul Carol I.

Regele Ferdinand alege să poarte Coroana de Oțel a unchiului său, Carol I, turnată din oțelul unui tun otoman capturat în timpul Războiului de Independență. Regina Maria, însă, poartă o coroană nouă, din aur transilvănean, decorată în stil bizantin, având ca sursă de inspirație coroana doamnei Despina Miliţa, soția lui Neagoe Basarab.

Încoronarea de la Alba Iulia din 15 octombrie 1922 desăvârșește făurirea României Mari și recunoașterea acesteia pe scena politică internațională, marcând astfel unul dintre cele mai importante momente din istoria modernă a țării noastre.


Text: Sofia Aramă

Grafică: Miruna Cioacă

PR: Daria Bobe

Comentarii

Postări populare