ISTORIA UNIVERSITĂȚII DIN BUCUREȘTI



Piața Universității este unul dintre cele mai de referință locații din Bucureștiul contemporan. Cu toții avem amintiri de acolo, unele mai plăcute și altele mai „speciale” (trebuie menționat faptul că deși este o zonă bună, apropiată de toate clădirile marilor instituții de stat, nu este învoită de la neplăcerile caracteristice pe care le poți întâlni în mai toate centrele marilor orașe europene). Adeseori trecem pe acolo grăbiți, traversând-o doar în drumul nostru spre destinația finală, fără să băgăm prea mult în seamă clădirea Universității,  însă eu consider că această instituție se bucură de o istorie aparte pe care merită să o aflați.

În Europa secolului XIX, cuprinsă de un val aprins de naționalism, Principatele Române ale Țării Românești și Moldovei izbutesc în sfârșit să se unească, dând naștere noii țări care încerca din răsputeri să-și justifice popoarele ca o singură națiune, despărțite până acum din pricina necruțătoarelor jocuri ale istoriei. Odată ajuns la conducere, domnitorul Alexandru Ioan Cuza ia măsuri pentru a consolida statul român modern, prin adoptarea a unui număr de reforme. Întemeiază prima universitate la Iași, în 1860, urmată de cea de la București în 1864.

Universitatea continuă să se dezvolte și să formeze personalități precum Bogdan Petriceicu Hașdeu, Nicolae Iorga sau Victor Babeș, care fie au predat fie au urmat studiile instituției. În 1924 a fost fondat Institutul Francez, în cadrul căruia erau primiți tineri studenți și profesori veniți din Franța, și cu prilejul căruia, studenții români puteau participa la studii în Franța, beneficiind de bursă. După 1938, diverse controverse strică reputația Universității, întrucât era considerat că aceasta reprezintă locul principal din care sunt recrutați membri Gărzii de Fier. În 11 octombrie 1940, cadrele didactice evreiești sunt îndepărtate din sistemul public de învățământ, iar accesul studenților în universități este interzis.

În timpul regimului comunist autonomia instituțiilor superioare de învățământ a fost retrasă, iar multe cadre didactice au fost nevoite să fie afiliate politic partidului pentru a-și ocupa funcția. Mulți studenți au fost participanți activi la Revoluția din 1989, unii dintre ei chiar dându-și viața pentru libertatea țării și adoptarea valorilor democratice.

În prezent, Universitatea cuprinde 19 facultăți în care studiază aproximativ 34 000 de studenți. Poate că în viitorul apropiat și noi ne vom afla în locul lor și vom umple amfiteatrele Universității, ajungând mai apoi să-i ducem mai departe lunga și frumoasa istorie. 

Text: Sofia Ana Aramă

Grafică: Daria Manta

PR: Radu Maria

Comentarii

Postări populare