Părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa

 
    Născut în localitatea Mahmuda, Tulcea pe 23 noiembrie 1925, era cel mai mic din cei 11 copii ai familiei. A urmat liceul “Spiru Haret” din Tulcea, în urma căruia se înscrie, în 1946, la Facultatea de Medicină pentru a-și sluji Țara în calitate de doctor.
  
   După doi ani de studiu, în 1948, este arestat întrucât adăpostise un prieten din liceu, șef al organizației Frăției de Cruce din județul Tulcea și este condamnat la 8 ani de temniță pe care urma să-i petreacă în închisoarea de la Pitești. În decembrie 1949, procesul de “reeducare” a prizonierilor încarcerați la Pitești începe. Timp de doi ani, tinerii au fost batuți, umiliți și înfometați până la limita morții. Mulți dintre ei și-au pierdut dorința de a trăi, simțul identității și abilități cognitive de baza, ca cititul, unii au trebuit chiar să reînvețe să vorbească.
   
   Trăind aceea perioada în teroare permanentă, studentul iși dorește propria moarte și devine informator (sau „reeducat”) pentru a opri bătăile și înfometarea permanentă.

    Este mutat la Gherla pentru un an, mai apoi la Jilava, în timpul anchetelor legate de reeducare, unde reiese din transă, realizând că „reeducarea” fusese doar o formă crudă de tortură pe care partidul comunist nu intenționa să și-o asume.( Securitatea le cere torționarilor să-și povestească faptele, cei din urmă, crezând ca li se va mulțumi pentru serviciul adus partidului, detaliază chinurile deținuților in aprox 5000 de pagini, care sunt, de fapt folosite pentru inculparea lor. Mai mult, sunt forțați să declare că au acționat la ordinele lui Horia Sima, liderul legionar aflat în exil. Adevăratul vinovat, colonelul Alexandru Nicolschi nu a dat niciodată socoteală pentru faptele sale, fiind găsit mort cu o zi după înmânarea citației pentru audieri, pe 16 aprilie 1992)

    În iulie 1958 ajunge la secția “specială” de la Jilava, Casimca, unde îșî taie venele și îșî varsă sângele intr-o gamelă pentru a îi da unui coleg anemic să bea din hematiile sale. Este trimis la Aiud unde rămâne până la eliberarea sa, în 1963.

   Întrucât foștilor deținuți nu le era permis să urmeze cursurile Facultății de Medicină sau de Teologie, se înscrie la limbi străine. Un timp va fi profesor de franceză. Ulterior, prin intervenția Patriarhului, Gheorghe Calciu este admis la Facultatea de Teologie și în cele din urmă e hirotonit, devenind de asemenea profesor la Seminarul teologic. În 1977 salvează 2 studenți prinși în ruine după care nimeni nu avusese curajul să intre.

   În același an este demis din funcția de profesor din cauza predicilor pe care le ținea studenților săi. Doi ani mai târziu este arestat din nou, condamnat la 10 ani de închisoare. Până la urmă va fi eliberat după „doar” 5 ani, ca urmare a presiunilor internaționale venite din partea liderilor lumii (Margaret Thatcher, Ronald Reagan, Papa Ioan Paul al II-lea).

   Câteva luni mai târziu este obligat să părăsească țara și este primit cu onoruri la Casa Albă de către Georghe Bush și Ronald Reagan. Se stabilește în Washington DC cu familia de unde va scrie cărți și va sluji ca preot până la decesul său în 2006, vizitând periodic în România între 1989 și 2006.

    Text: Grecu Anastasia

   Grafică: Manta Daria

   PR: Mocanu Alecsandra Patricia


 

Comentarii

Postări populare