Blestemul faraonului

 


    4 noiembrie 1922 este o dată care a schimbat pentru totdeauna arheologia, scoțând la iveală o fața a Egiptului pe care cercetătorii nu o văzuseră până atunci. Astfel, la aceasta dată, arheologul Britanic Howard Carter, finanțat de Lordul Carnarvon, a descoperit, in Valea regilor, un mormânt aproape intact ce adăpostea un număr incredibil de artefacte. Era mormântul lui Tutankhamon.

   Regele Tut, cum a fost ulterior supranumit, a devenit prin urmare unul dintre cei mai cunoscuți conducători care au trăit vreodată, milionane de oameni fiind fascinați de mumia cu masca de aur a băiatului rege.

    Născut în timpul celei de-a XVIII-a dinastii a Egiptului antic, care s-a întins din 1550 î.Hr. până în 1295 î.Hr.—Tut și-a început viața sub numele de Tutankhaten.

    Înainte de urcarea sa pe tron, Egiptul trecea printr-o perioadă de mari tulburări. Regele Amenhotep al IV-lea, despre care se crede că este tatăl lui Tutankhamon, a interzis venerarea zeilor de până atunci, introducând pentru prima oară în istoria acestei civilizații ideea de monoteism, unica zeitate devenind Aton, discul solar. În onoarea acestei noi zeități, el și-a schimbat propriul nume în Akhenaton și l-a numit pe fiul său Tutankhaton, adică „imaginea vie a lui Aton”.

    Ajuns pe tron la vârsta de doar nouă ani după moartea tatălui său, restul scurtei domnii a lui Tut a fost lipsit de evenimente remarcabile. Domnind doar aproximativ nouă ani, Tutankhamon a fost unul dintre faraonii mai puțin cunoscuți ai timpului său. Unii savanți susțin că consilierii și preoții regali ar fi putut chiar să-l fi folosit pe băiatul rege ca o marionetă pentru a-și recupera puterea, pe care tatăl lui le-o luase. Alții sugerează că succesorii lui Tut i-au eliminat numele din însemnările vremii din cauza asocierii sale cu Akhenaton. Indiferent de modul în care au stat lucrurile, descoperirea arheologilor va rămâne întotdeauna în istorie, plasandu-l pe tânărul rege în rândul celor mai cunoscuți faraoni.

    Închis în sarcofagul său de aur pur, el a rămas secole întregi în întuneric, înconjurat de liniştea impenetrabilă şi bogăţii:care de aur, statuete de aur şi abanos, jucăriile din copilărie, o flotă de nave în miniatură, tronul său din aur, bijuterii preţioase şi câte şi mii de alte obiecte. Fiecare colţişor al camerelor fiind conținând o părticică din istoria Egiptului antic. Cu toate acestea liniștea faraonului nu a durat o veșnicie, iar mumia a fost adusă în cele din urmă la lumina.

    Carter a avut nevoie de zece ani pentru a scoate la lumină, a curăţa şi înregistra toate comorile din mormântul faraonului, peste 5.000 de artefacte.

    Cu toate acestea nu toți cei care au pătruns în camerele înțesate cu bogății au ajuns să ducă o viață lungă și liniștită în timp ce se puteau bucura de faima. La doar două luni după deschiderea mormântul, Lordul Carnarvon, prima persoana care a intrat în el, și-a pierdut viața, ucis de otrăvirea cu sânge de la o mușcătură de țânțar infectată pe obrazul său.

    Astfel, in presa vremii a fost speculată ideea că ar exista un așa-zis „blestem al mumiei” sau „blestem al faraonilor”, care se presupune că promitea moartea oricui îndrăznea să deranjeze somnul regilor și reginelor care se odihneau în vale. Zvonurile au crescut abia după moartea bruscă și timpurie a mai multor persoane legate de excavarea mormântului lui Tut.

    În anul 2002 British Medical Journal a realizat un studiu care sa compare speranța de viață a 44 dintre europenii care au participat excavații cu speranța la viață din acea perioadă. (Se spunea că blestemul nu îi afectează pe egiptenii nativi.) In urma acestui studiu nu s-a găsit nicio asociere semnificativă între expunerea potențială la blestemul mumiei și supraviețuirea, precum și niciun semn că cei care au fost expuși ar fi mai probabil să moară în decurs de 10 ani.

    În concluzie, existența unui posibil blestem al mumiei rămâne să fie confirmat sau infirmat pe viitor, când o alta descoperire că cea a mormântului lui Tutankhamon va zgudui istoria.

Text: Ghiondea Ana

Grafică: Desaga Daria

PR: Anescu Alice



Comentarii

Postări populare