Istoria aparatelor foto



     În ziua de astăzi, a realiza o fotografie a devenit un lucru comun, cu care aproape fiecare persoană este familiară. Pentru societate, imortalizarea realității a fost din totdeauna o dorință, începând cu primele forme de desen, și ajungând apoi la ideea de „cameră obscură”, întâlnită în Egiptul antic – în unul din templele zeului Ra se afla un sistem, cu ajutorul căruia imaginea zeului era proiectată la răsăritul soarelui pe un perete al templului. Se poate observa interesul pe care l-a arătat omenirea față de viitorul domeniu al fotografiei, dar și cât a evoluat aceasta, raportându-ne la începuturi.

     Ideea de cameră obscură a fost mai apoi abordată de Leonardo da Vinci în secolul XV, acesta constatând că formarea imaginii se datorează în primul rând proprietății razelor de lumină de a se propaga în linie dreaptă și tocmai din cauza acestui fapt, imaginea este răsturnată. Acest lucru va ajuta în secolul următor să se definească funcționarea ochiului.

     Cea mai veche fotografie datează din 1826 și a fost realizată de fizicianul francez Joseph Nicéphore Niépce, care a folosit ideile deja existente legate de fotografie pentru a fixa o imagine pe o placă metalică cu ajutorul halogenurii de argint. Astfel a obținut o matriță pe o placă metalică, însă după o expunere de opt ore. Copierea era similară procesului de tipărire, adică presarea matriței obținute pe un suport de hârtie. Timpul de expunere lung aducea însă o altă problemă: nu puteau fi captate elementele in mișcare. Reducerea duratei de expunere a devenit o prioritate, problemă care a fost rezolvată prin micșorarea acestuia la aproximativ 20 de secunde, apărând odată cu această imbunătățire și meseria de fotograf.

     În 1884, un american, George Eastman reușește să creeze prima rolă de film, aparatul de fotografiat devenind mai mic și totodată mai ușor de transportat. Acesta a fost un moment de cotitură în istoria fotografiei, transformându-se într-un domeniu mai accesibil. Astfel s-a remarcat societatea Kodak, care se ocupa cu operațiile tehnice, sloganul lor fiind “You Press the Button, We Do the Rest”.

     Totodată, fotografia color a fost o constituit o prioritate, prima fotografie color datând din 1861, însă aceasta nu a avut succes, deoarece se decolora. Finalul anului 1903 aduce însă primul sistem color denumit Autochrome Lumiere, care se realiza cu ajutorul a 3 plăci fotografice alb-negru cu substanțe cromatice sensibile doar la culorile roșu, verde și albastru (RGB), care ulterior se suprapuneau și rezulta o fotografie color transparentă.

     Autochrome Lumiere a fost inventat de frații Lumière, cei doi fiind considerați și creatorii primului aparat de proiecție cinematografică, cu prima proiecție publică la 28 decembrie 1895, care a marcat nașterea unei noi arte – „cea de-a șaptea artă”- arta cinematografica.

     Mai târziu, în 1925, Leica lansează și comercializează prima cameră foto, cu obiectivul Elmar de 50mm f/3.5. Apoi, în 1934, este lansat primul aparat Canon, urmat de primul aparat Polaroid în 1949, îmbunătățirile continuând până în zilele noastre.

 



Text:  Sânzizna Pascală

Grafica: Cioacă Miruna

PR: Călinecsu Elisa

 

Comentarii

Postări populare