George Enescu, un „Mozart” român

 


          George Enescu, o importantă figură muzicală, atât în România, cât și în Europa, un virtuoz al viorii, un pianist desăvârșit, un dirijor impresionant, dar și un renumit compozitor al erei sale este un artist adorat chiar și până în ziua de azi. Nu mulți oameni ajung totuși să cunoască adevărata influență pe care a avut-o muzica sa în perioada secolelor al XIX-lea și al XX-lea, cu atât mai puțin fabuloasa viață pe care acesta a trăit-o.

          Marele compozitor român s-a născut pe data de 19 august 1881 în satul Liveni din Botoșani. Acesta a avut inclinații către sfera muzicală încă din copilărie, începând studiul viorii la vârsta de 4 ani sub îndurmările părinților, iar mai apoi ale profesorului Eduard Caudella. Între anii 1888-1894, micul Enescu studiază la Conservatorul din Viena sub atenta observație a profesorilor și debutează ca violonist la vârsta de 8 ani. Concertele sale entuziasmează publicul vienez, ca urmare fiindu-i acordat numele de „Mozart român”.

          După absolvirea Conservatorului din Viena, acesta își continuă studiile la Conservatorul din Paris între anii 1895 și 1899. Pe data de 6 februarie 1898 debutează în calitate de compozitor, în cadrul Concertelor Colonne din Paris, cu Suita simfonică: Poema Română. În același an, începe să predea vioara la București și să țină numeroase recitaluri. Admirat de Regina Elisabeta a României, este des invitat la Castelul Peleș din Sinaia pentru a executa piese pentru vioară.

          La începutul secolului al XX-lea iau naștere multe din operele sale faimoase precum cele două Rapsodii Române, alături de prima sa Simfonie. George Enescu întreprinde mai multe turnee în țările europene, urmând ca, în timpul Primului Război Mondial, să rămână la București unde va dirija spectacole de succes. În 1913, acesta fondează Concurul Național de Compoziție George Enescu din propriile sale venituri, încurajând astfel mulți artiști tineri.

          După terminare Primului Război Mondial, compozitorul realizează primele sale călătorii în Statele Unite ale Americii, unde a dirijat orchestre precum cele din Philadelphia sau New York. Totodată, activitatea sa pedagogică capătă o importanță majoră, elevii săi prosperând în arta muzicii. Pe data de 13 martie 1936 are loc premiera operei Oedip, dedicată femeii iubite Maria Tescanu Rosetti, cea cu care se va și căsători în anul 1937. 

          În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, George Enescu rămâne încă o dată în România, donând 100.000 de lei pentru apărarea țării și având o activitate dirijorală inegalabilă cu oricare alta de pe parcursul vieții sale.

          Începând cu instaurarea Regimului Comunist în România, artisul se retrage la Paris, unde rămâne pentru a compune până în momentul stingerii sale din viață, pe data de 4 mai 1955. 

          De-a lungul vieții sale, George Enescu a fost un important pianist, violonist și dirijor care a inspirat mulți compozitori și muzicieni și care a încurajat, prin acțiunile sale pedagogice, mulți artiși renumiți, printre ei numărându-se și Yehudi Menuhin, violonist și dirijor american. Compozitorul a impresionat cetățenii Europei, dar și pe cei ai Americii cu numeroasele sale creații bogate în diverse tehnici, păstrând totuși tentele și accentele culturii române. Așadar, George Enescu este considerat cel mai important muzician român, fiind denumit, după cum am mai spus, un „Mozart” român.


Text: Mihăilă Adelina Gabriela

Grafică: Camaravrov Tudor

PR: Mocanu Patricia

Comentarii

Postări populare