Procesele de la Nürnberg

Procesele de la Nürnberg

Astăzi se împlinesc 78 de ani de la începutul Proceselor de la Nürnberg în cadrul cărora liderii politici, militari, judiciari și economici ai Germaniei naziste au fost judecați pentru crimele de război. Pentru a pune capăt suferinței Holocaustului și pentru a-i pedepsi pe cei vinovați de comiterea acestor orori, puterile aliate victorioase – Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, Franța și Uniunea Sovietică – creează un tribunal, fiecare țară desemnând câte doi judecători.

Primul și cel mai cunoscut dintre acestea a fost Procesul Principalilor Criminali de Război în fața Tribunalului Militar Internațional, în care au fost judecați 24 dintre apropiații lui Adolf Hitler, care ocupau cele mai înalte funcții în stat și coordonau activitatea armatei. Printre inculpați se numărau comandantul-șef al Forțelor aeriene, Herman Göring; adjunctul temporar al lui Hitler, Rudolf Hess; și ministrul de externe Joachim von Ribbentrop.

Niciunul dintre cei 24 de inculpați nu și-a recunoscut vina personală, majoritatea neavând remușcări și negând legătura lor cu masacrele din lagărele de exterminare.

Cele 4 capetele de acuzare au fost: participarea la un plan comun sau a unei conspirații pentru comiterea de crime împotriva păcii; plănuirea, inițierea și susținerea de războaie de agresiune și alte crime împotriva păcii; crime de război și crime împotriva umanității.

În cele 218 de zile de judecată instanța a audiat 240 de martori și a examinat peste 300 000 de declarații, procesul-verbal al ședinței cuprinzând în final 16 000 de pagini.

Pe 1 octombrie 1946 s-au citit sentințele individuale. Doisprezece dintre inculpați au fost condamnați la moarte prin spânzurare, șapte au primit pedepse cu închisoarea, iar cinci au fost achitați sau nu au primit o decizie. Sentințele capitale au fost executate la 16 octombrie 1946, însă cu o seară înainte Herman Göring, cel mai infam dintre inculpații de la Nürnberg, s-a sinucis luând o pastilă de cianură.

Impactul Proceselor de la Nürnberg a fost unul marcant, reprezentând prima dată din istoria omenirii în care marile puteri s-au unit pentru a pune bazele a ceea ce în prezent numim drept internațional.

Text: Aramă Sofia-Ana

Grafică: Călin Sofia Diana

PR: Tarbu Mihai Cristian

Comentarii

Postări populare