Carol cel Mare – Împăratul încoronat în ziua de Crăciun

 

Pentru majoritatea populației, sezonul sărbătorilor și în special Crăciunul reprezintă o perioadă festivă și cu însemnătate religioasă, în data de 25 decembrie născându-se Iisus Hristos. Însă, în ziua de Crăciun s-au petrecut multe alte evenimente istorice care au schimbat cursul umanității, precum încoronarea împăratului Carol cel Mare, fondatorul Imperiului Carolingian. Întrebarea rămâne, însă, cine a fost cu adevărat acest împărat înscăunat în ziua de Crăciun și care au fost realizările lui care i-au oferit supremație?

            Carol cel Mare, cunoscut și sub numele de Charlemagne (născut în jurul anului 740 d. Hr – decedat la data de 28 ianuarie 814), a fost rege al francilor începând cu anul 768, până la data morții sale, dar mai ales primul împărat al Imperiului Carolingian, fiind considerat „părintele” Franței și Germaniei și fiind și cuceritor al Italiei.

Cariera sa de conducător începe cu adevărat odată cu moartea tatălui său în anul 768, Pepin cel Scurt, când tronul Regatului Francilor îi revine acestuia și fratelui său Carloman, care moare în anul 771. Totuși,  Carol va domni singur asupra francilor care, deși erau proaspăt trecuți la creștinism în mod oficial, nu au putut renunța la „religia barbară”, ceea ce a condus către alte probleme cu Biserica Catolică de la Roma.

Imperiul Franc condus de Carol era însă amenințat de alți factori, precum conflictele cu Biserica de la Roma, pe care le aveau concomitent și longobarzii, extinderea către nord a sarazinilor, de invazia iminentă a avarilor, dar mai ales de celebrele războaie purtate cu saxonii. În anul 772 încep războaiele cu saxonii care durează timp de 32 de ani, iar după aceste războaie, Carol este denumit „Pater Europae”. Scopul acestor războaie era convertirea la catolicism și alipirea de Imperiul Franc a teritoriului saxonilor care trăiau între Marea Nordului și Munții Harz, respectiv între Elba și Rin. În martie 773, legatul papal de la curtea lui Carol îi cere ajutor împotriva longobarzilor din nordul Italiei de azi care amenințau Roma papală. Carol pornește o expediție militară ce durează din martie 773 până în vara lui 774, când reușește să-l învingă pe Desiderius, regele longobarzilor.

Împăratul Carol a fost considerat și ocrotitorul Bisericii Catolice, astfel în anul 795 a fost ales papă Leon al III-lea, care se asigură de sprijinul lui Carol, trimițându-i acestuia, ca protector al bisericii, cheia de la mormântul Sfântului Petru și stindardele Romei. Sistemul papal era fărâmițat în acel timp din cauza opoziției unor nobili, iar, ca urmare, în 799 are loc un atentat împotriva papei, Leon al III-lea se refugiază sub protecția lui Carol la Paderborn, unde cel mai probabil s-a încheiat înțelegerea cu papa pentru încoronarea lui Carol ca împărat al noului Imperiu Carolingian, născut astfel din această înțelegere și în urma conflictelor încheiate cu succes menționate mai sus.

Pe lângă realizările religioase, Carol a câștigat multe conflicte ce au determinat soarta noului Imperiu pe care l-a fondat. După încoronarea din anul 800, Carol începe extinderea Imperiului către est pentru a umple golul format în nord-estul imperiului. Prin deportarea saxonilor, Carol I permite slavilor de pe Elba, abotriți și obotriți, dar și francilor să se așeze aici. Imperiul lui Carol a avut relații încordate cu popoarele de slavi, sași și turing încă din anul 789, francii, în frunte cu Carol cel Mare, pornesc o campanie militară contra wilților, iar după înfrângerea rezistenței sașilor în 806 contra sorbilor, ducele acestora, Miliduoch, fiind în prealabil omorât. Alte conflicte esențiale din domnia lui Carol au fost conflictele cu Bizanțul, determinate de refuzul împăratului Nicefor de a-l recunoaște pe Carol împăratul Imperiului Carolingian. Nicefor răspunde printr-o blocadă maritimă a Veneției, iar fiul lui Carol, Pepin, regele Italiei, ocupă Veneția, ceea ce-l determină pe împăratul bizantin să înceapă tratativele, dar la sfârșitul anului 810 o solie bizantină sosește în Italia. Pentru că fiul lui Carol murise între timp (la 8 iulie 810), solia bizantină este primită la Aachen, dar Carol nu acceptă să aibă titlul schimbat în Romanorum Imperator Augustus, „împărat al Sfântului Imperiu Roman”. Extinderea francilor spre est datorată lui Carol determină o influență politică și culturală germană în Europa Centrală, ce a permis o dezvoltare înfloritoare în domeniile artelor și științelor, cunoscută drept și renașterea carolingiană.

Totuși, aceste conflicte nu au avut atât de mare însemnătate precum încoronarea ce a avut loc în anul respectiv. În vara anului 800, Carol pornește spre Roma, unde, la 23 decembrie, în fața porților Romei, trebuie să depună un jurământ de puritate sufletească, care urma să înlăture învinuirile ce-i fuseseră aduse de unii nobili. Astfel, în ziua de Crăciun, Carol cel Mare a fost încoronat Imperator Augustus de către Papa Leon al III-lea în data de 25 decembrie, anul 800, această zi a nașterii Mântuitorului fiind simbolică pentru nașterea unui imperiu creștin, care a însemnat totodată o încercare de a reînvia Imperiul Roman de Apus. Carol se considera Augustus Imperator Renovati Imperii Romani, împăratul imperiului roman restaurat, legitimat de biserică prin denumirea de sacrum (Sfântul Imperiu Roman). Unitatea dintre stat și biserică („imperium et sacerdotium”) a fost fundamentul unității europene medievale. Chiar dacă a fost într-un anumit sens rivalul Imperiului Roman de Răsărit, această încercare s-a dovedit a fi eșuată, însă împăratul Carol cel Mare va rămâne un conducător de succes ce a pavat drumul spre glorie al națiunilor care s-au desprins din Imperiul Carolingian mai târziu.



Text: Alexia Marcov
Grafică: Călin Sofia Diana
PR: Popescu Cristina

Comentarii

Postări populare