Filippo Tommaso Marinetti și manifestul futurist
Filippo Tommaso Emilio Marinetti a fost un poet și editor italian, fondatorul mișcării futuriste și teoretician al acesteia. A întemeiat revista Poesia. Filippo Tommaso Marinetti a fost coautor al Manifestului Fascist.
În calitatea sa de teoretician și de exponent al futurismului, deci unul din avangardiștii secolului XX, în anii 1920, Marinetti a devenit un colabor extern al revistei românești de avangardă Contimporanul, la care a fost invitat să colaboreze de Ion Vinea.
Marinetti a căutat, de asemenea, să sporească creativitatea. Atracția lui pentru tot ce era nou a făcut ca descoperirile științifice să fie atrăgătoare pentru el, dar opiniile sale despre dietă nu erau bazate științific. A fost fascinat de ideea alimentelor procesate, prezicând că într-o zi pastilele vor înlocui alimentele ca sursă de energie și făcând apel la crearea de „complexe de plastic” care să înlocuiască alimentele naturale.[24] Mâncarea, la rândul ei, ar deveni o chestiune de expresie artistică. Multe dintre mesele descrise și consumate de Marinetti seamănă cu arta performanței, cum ar fi „Cina tactilă”,recreată în 2014 pentru o expoziție la Muzeul Guggenheim. Participanții au purtat pijamale decorate cu burete, șmirghel și aluminiu și au mâncat salate fără a folosi tacâmuri.
Cele mai importante idei cuprinse în manuscris sunt următoarele:
Vrem să cântăm dragostea pentru pericol, obiceiul energiei și nesăbuința.
Curajul, îndrăzneala, răzvrătirea vor fi elemente esențiale ale poeziei noastre.
Până astăzi, literatura a exaltat imobilitatea dureroasă, extazul și somnul.
Noi vrem sa exaltam miscarea agresiva, insomnia febrila, ritmul de alergare, palma și pumnul.
Afirmăm că măreția lumii s-a îmbogățit cu o nouă frumusețe: frumusețea vitezei.
Poetul trebuie să se străduiască cu ardoare, fast și măreție, pentru a spori fervoarea entuziastă a elementelor primordiale.
Nu mai există frumusețe decât în luptă. O lucrare care nu are caracter agresivul nu poate fi o capodoperă.
Vrem să glorificam războiul - singura igienă din lume - militarismul, patriotismul, gestul distructiv.
Vrem să distrugem muzee, biblioteci, academii de orice fel și să luptăm împotriva moralismului, feminismului și împotriva oricărei lași oportuniste sau utilitare.
Din Italia, au lansar acest manifest al violenței copleșitoare și incendiare, prin care astăzi deschideau drumul unui nou curent literar: futurismul.
Text: Georgescu Adriana-Elena
Grafică: Călin Sofia Diana
PR: Călin Sofia Diana
Comentarii
Trimiteți un comentariu