,,Armata fantomă” din cel de-Al Doilea Război Mondial




 


„Armata Fantomă” a fost un pluton cu scopul tactic în război de a crea anumite aparențe înșelătoare pentru a transmite o imagine falsă armatei germane.


Această grupare a armatei SUA era alcătuită din 1100 de soldați și avea un scop unic, anume să iluzioneze armata germană și să o facă să creadă că magnitudinea și amplitudinea forțelor Aliaților este diferită față de cea reală. De asemenea, un alt scop al acestora era să creeze diversiuni prin aceste minciuni pentru a permite anumitor batalioane să se deplaseze fără a fi detectate.


Soldații acestei armate constau în tehnicieni de sunet, designeri și artiști care au fost încurajați încă din perioada recrutării să își folosească creativitatea pentru a crea tactici de decepțiune.


Armata și-a început activitatea pe 20 ianuarie 1944 și a ajuns în Europa cu scurt timp înainte de D-Day, unde și-a derulat planul până la finalul războiului. În această perioadă, a desfășurat 20 de activități cu felurite mijloace de înșelăciune, de la transmisiuni radio și sunete caracteristice armelor și rachetelor false, până la întregi tancuri inflamabile trimise pe front pentru a momi inamicii.


Inspirația pentru această strategie a fost luată de la britanici, care au desfășurat o operațiune similară spre finalul anului 1942, „Operațiunea Bertram”, care a presupus manechine, camuflaj, tancuri și arme false plantate transele din cadrul Celei de-a Doua Bătălie din El Alamein, unde strategia de bază era falsificarea locației și momentului atacului aliaților.  


Centrul de desfășurare a activității armatei era în Marea Britanie, în Stratford, un orășel de lângă Birmingham, urmând ca odată cu progresarea războiului să fie mutată la Luxemburg.


Unul din planurile desfășurate a fost „Operațiunea Fortitude”, împreună cu subdiviziunile acesteia, „Fortitudine North” și ”Fortitude South”, care aveau ca scop final asistarea în invazia Normandiei prin Strâmtoarea Dove sau, cum este cunoscut popular, „Pas de Calais”. Aceștia plănuiau ca în urma invaziei să creeze impresia că atacul a fost doar o diversiune când, în realitate, acolo să se desfășoare invazia și să prindă armata germană nepregătită.


Toate aceste informații au fost private publicului până în 1996, când au fost declasificate, urmând ca în anul 2013 să fie făcut și un documentar pe baza acestora. Acum nici 2 ani, în februarie 2022, membrii acestei grupări militare au primit o medalie care atesta serviciul lor unic și puternic distins.


Această armată stranie demonstrează foarte puternic faptul că un război este purtat mai degrabă psihic decât fizic, deoarece, deși la prima vedere rolul soldaților poate fi privit ca unul infim, contribuția lor în război a fost una fără de care exista posibilitatea ca rezultatul final să fi fost diferit și să fi trăit într-o societate complet diferită.


Redacție: Croitoru Călin

PR& Grafică: Călin Sofia Diana

Comentarii

Postări populare