Povestea de dragoste dintre Frida Kahlo și Diego Rivera
La început, viața nu a fost deloc ușoară pentru Frida Kahlo. La vârsta de 10 ani, este afectată de poliomielită și, deși își dorește să devină medic, un grav accident de mașină îi modifică drastic planurile. La 18 ani, ea suferă răni serioase la nivelul coloanei vertebrale și al picioarelor, rămânând aproape invalidă.
Cu toate că această perioadă este plină de suferință pentru Frida, ea devine o sursă de inspirație pentru lucrările sale de artă. În timpul perioadei petrecute în spital ea cere instalarea unei oglinzi deasupra ei. Aici începe să picteze pentru prima dată, folosindu-și propria reflexie ca model, de unde și numeroasele sale autoportrete - nu mai puțin de 70 în timpul carierei sale. Din acest moment, ea își folosește arta pentru a-și exprima durerea, sublimând-o în proces.
Frida Kahlo este o femeie cu convingeri puternice, influențată de ideile comuniste și de o dorință intensă de emancipare, într-o societate mexicană încă profund marcată de stereotipurile masculine. În anul 1928, se alătură Partidului Comunist, iar în aceeași perioadă îl întâlnește pe Diego Rivera, un celebru pictor muralist care își începuse cariera la doar 12 ani. Cu curajul ei caracteristic, Frida îl întreabă pe Diego ce părere are despre lucrările ei. Rivera se îndrăgostește de picturile sale, dar mai ales de aceasta. Diego declară, la un moment dat, despre picturile Fridei: ,,Transmiteau o vitalitate senzuală îmbogățită de o capacitate excelentă de observație, chiar sensibilă. Pentru mine era clar că această fată era o adevărată artistă”.
Conduși de dragostea lor pentru artă și pentru patrie, dar mai presus de toate de o pasiune devastatoare unul pentru celălalt, se căsătoresc la 21 august 1929 și se stabilesc în Mexico City. La vremea aceea, Frida are 21 de ani, iar Diego 42. La scurt timp după căsătorie, pictorul îi este infidel soției sale. Din acel moment, Frida are numeroase aventuri, atât cu bărbați, cât și cu femei, ceea ce contribuie la reputația lor de ,,cuplu liber’’, oamenii vorbind mereu despre aventura ei controversată cu revoluționarul comunist Leon Troțki.
Diego este însărcinat să efectueze multe lucrări artistice, ceea ce duce la mutarea cuplului la San Francisco. În 1930 și apoi în 1932, din cauza stării sale fragile de sănătate, artista suferă două avorturi spontane, evenimente extrem de dureroase pe care le exprimă în multe dintre lucrările sale.
În 1933, Frida descoperă că Diego o înșală cu sora ei, un act plin de cruzime care va fi sursă de inspirație pentru pictura ,,Unos cuantos piquetitos’’. Prin urmare, Frida decide să părăsească căminul conjugal și se mută în centrul orașului Mexico City. Ea nu se întoarce decât atunci când relația soțului ei cu sora sa se încheie, în 1935.
Noua relație de prietenie dintre Frida și Jacqueline Lamba, soția poetului André Breton, o ajută pe aceasta să-și consolideze reputația drept una dintre cele mai cunoscute pictorițe ale generației sale. În ciuda succesului său, în decembrie 1938, Frida divorțează de Diego. Surprinzător, în 1940 Frida Kahlo și Diego Rivera se recăsătoresc, mai îndrăgostiți ca niciodată, iar Diego îi promite că nu o va mai înșela niciodată.
Câțiva ani mai târziu, în 1953, starea de sănătate a Fridei se deteriorează grav. În acelasi an, o primă expoziție a operei sale este organizată în Mexico City. O bucurie de scurtă durată, deoarece în vara aceluiași an trebuie să i se amputeze piciorul drept. Frida mărturisește că ultimii patru ani din viața ei au fost extrem de dificili. A scris în jurnalul său: ,,Mereu îmi doresc să mă sinucid…doar Diego mă oprește…pentru că îmi imaginez că îi va fi dor de mine. Mi-a spus asta și eu îl cred’’. Frida moare la vârsta de 47 de ani, pe 13 iulie 1954, iar Diego o urmează trei ani mai târziu, pe 24 noiembrie 1957. Fidelă caracterului său mândru, ea refuză să fie îngropată, argumentând: ,,Chiar și într-un sicriu, nu mai vreau niciodată să mă întind’’.
Împreună, Frida și Diego au transformat pasiunea, durerea și controversa în opere de artă ce au devenit simboluri ale expresiei și rebeliunii în lumea artistică. Povestea lor continuă să fascineze și să inspire, reprezentând unul dintre cele mai captivante capitole din istoria artei universale.
Text: Bălan Miruna
Grafica: Caramavrov Tudor
PR: Vulpe Mara
Comentarii
Trimiteți un comentariu