Mihai Eminescu: 175 de ani de la nașterea lui și reflectarea acestuia în numismatică

 


    Cu ocazia împlinirii a 175 de ani de la nașterea poetului național, Mihai Eminescu, autoritățile din România și din Republica Moldova au declarat acest an ca fiind Anul Mihai Eminescu. 

    Nu mulți își amintesc însă o situație asemănătoare a fost și în anul 1989, când se împlineau 100 de ani de la moartea poetului. În cele ce urmează, dorim să aruncăm o privire asupra reflectării acestei mari personalități în numismatică. 

    Prima apariție a lui Mihai Eminescu pe o monedă are loc în 1989, surprinzător fiind că țara emitentă este Uniunea Sovietică și nu România. Monedă cu valoarea nominală de 1 rublă purta pe revers chipul poetului, semnătura acestuia și numele său în limba rusă "Михаил Эминеску". Există probabilitatea ca Uniunea Sovietică să fi emis o astfel de monedă pentru a îmbuna populația din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, în contextul în care istoriografia sovietică îl prezenta pe Mihai Eminescu drept un poet „moldovean”.

    După revoluție, chipul poetului este redescoperit în iconografia numismatică și apare pe bancnota de 1000 de lei, alături de imaginea unei corăbii pe avers iar pe revers este înfățișată imaginea Mănăstirii Putna. Acest tip de bancnotă apare în 1991 și în 1993 elementul central cu model solar este înlocuit cu stema țării. 

    În 1998, chipul poetului apare din nou pe bancnota de 1000 de lei care are o culoare albastra, făcând trimitere la afinitatea bardului pentru această culoare. Pe avers este înfățișată o floare de crin galben iar pe revers o floare albastra și o serie de coloane deteriorate.

    Bancnota cu care suntem cei mai obișnuiți este cea din emisiunea 2005 care îl înfățișează pe Mihai Eminescu pe cea mai mare denominație românească,  500 de lei. Pe avers remarcăm floarea de tei, călimara și pana, trimiteri evidente la poezia eminesciană. Pe revers se observa ziarul, timpul și redacția acestuia, unde Eminescu a activat ca redactor. 

    Multe se pot spune despre viața, opera și personalitatea lui Mihai Eminescu însă un lucru este clar, importanța sa pentru identitatea națională a poporului român ce persistă și după 175 de ani de la nașterea acestuia.

Comentarii

Postări populare