Radioul în Germania Nazistă sau cum poate tehnologia informației facilita răspândirea propagandei

 Din cele mai vechi timpuri, rețelele informaționale, fie că vorbim de textele sfinte, de tipar, de telegraf sau chiar de platformele de socializare din mileniul nostru, au modelat soarta lumii, transportând idei de la un om la altul și construind punți între spații geografice și culturii din diverse părți ale globului. Aceste rețele de informații au răspândit cunoașterea, le-au oferit oamenilor simpli libertatea de exprimare, au încurajat democrația și progresul economic, dar, ca orice invenție a umanității, au avut și consecințe negative. Informația înseamnă putere, iar regimurile totalitare s-au folosit de aceste noi tehnologii pentru a-și face cunoscute ideile în rândul unor mase cât mai mari. Dacă analizăm istoria rețelelor de informații, pornind din Evul Mediu și până în prezent, vom înțelege cum propaganda a luat amploare din cauza progreselor tehnologice și cum influențează alegerile oamenilor.

Termenul de „mass-media“se referă la tehnologii care au capacitatea de a conecta milioane de oameni din toată lumea. Tiparul a reprezentat un pas crucial în această direcție. Invenția lui Gutenberg a facilitat shimbul de informații între oameni, a răspândit ideile umaniste care au dus la apariția Renașterii, însă a încurajat și diseminarea credinței într-o conspirație satanică globală. Astfel, ideile lui Heinrich Kramer din “Ciocanul vrajitoarelor”, un manual pentru prinderea persoanelor bănuite de vrăjitorie, au dus la executarea a mii de oameni nevinovați acuzați de practicarea magiei. 

În secolele XIX și XX, o listă lungă de noi tehnologii ale comunicațiilor și de mijloace de transport precum telegraful, telefonia, radioul, televiziunea, trenurile, vapoarele cu aburi și avioanele au supraalimentat puterea mass-media, deschizând uși pentru regimurile totalitare la scară mare. 

Utilizarea radioului în scop propagandistic a fost unul din factorii care au dus la ascensiunea vertiginoasă a naziștilor în Germania. Pe 18 august 1933 Joseph Goebbels, ministrul propagandei din cadrul Partidului Nazist,a deschis al zecelea Show Radio Internațional de la Berlin. În discursul său a afirmat că radioul este „a opta mare putere“ într-un stat, așacum Napoleon declarase anterior că presa este „a șaptea mare putere“. Goebbels a susținut faptul că radioul avea să fie pentru secolul XX ceea ce presa fusese pentru secolul XIX. El a subliniat faptul că Partidul vrea  „ un radio care ajunge la oameni, care lucrează în folosul poporului, care este intermediarul între guvern și națiune,  și  care trece pestegranițe pentru a-i arăta lumii o imagine a caracterului șistilului  de viață german  “.

Pentru a face asta, Goebbels a preluat controlul asupra“Reichs-Rundfunk-Gesselschaft”, o rețea națională de companii radio locale. Singura problemă era că prețul unui radio în Germania anilor 1930 era foarte ridicat, așa că Goebbels a colaboarat cu inginerul electrician Otto Griessing pentru construirea unui model de radio simplu și ieftin. Rezultatul a fost “Volksempfänger”, un model de radio care costa doar 76 de mărci. Până în 1941, două treimi din germani aveau deja acest aparat în casă, Goebbels reușind să instrumentalizeze radioul pentru propagarea ideologiei naziste. Pe lângă propaganda lui Hitler, radioul difuza și programe de divertisment precum glume, concerte de muzică clasică și opere. 

În timpul Celui De-Al Doliea Război Mondial, radioul a început să transmită marșuri militare și rapoarte de pe front. Totuși, atunci când veneau știri proaste, se difuzau programe de divertisment pentru a le păstra germanilor credința că vor învinge. Odată ce a devenit clar că Axa va pierde războiul, mulți oameni din Germania au ales să asculte BBC în loc de postul radio național. Sinuciderea lui Hitler a fost ascunsă cetățenilor, postul de radio transmițând faptul că Führerul a murit glorios în lupta cu sovieticii. 

În secolul XXI, se pare că Internetul și platformele de socializare au devenit „a noua mare putere“, diverse tipuri de mesaje ajung la utilizatori din toată lumea în foarte scurt timp.Desigur, tehnologia nu este singura cauză a propagandei sau a evoluției științifice,ea creează doar posibilătăți, ține de noi să decidem pe care le exploatăm. Trebuie să înțelegem că aceste rețele informaționale sunt în același timp o minune și o armă.




Text: Badea Irina Monica

Grafica: Badea Irina Monica

PR: Maria Cerbu

 

Comentarii

Postări populare