Aflată la Muzeul Național de Istorie a României din Calea Victoriei, expoziția “Colegiul Național ‘Gheorghe Lazar’ - 160 de Ani de Învățământ Românesc” pune cap la cap tot ce înseamnă spiritul lăzărist care astazi implineste 161 de ani. Organizată de către profesorul Sorin Margarit, aceasta reuseste sa evoce caracterul autentic al liceului Lazar folosind materiale vechi de cateva decenii, dar care devin cu fiecare zi care trece tot mai interesante. Fiecare exponat face parte din istoria extinsă a liceului, totodată reprezentand istoria Bucureștiului în sine -- Liceul Lazar, fiind una dintre primele instituții de invatamant ale acestui oras, este o adevarata emblema culturala.
FIG 1
Istoria acestuia începe la mijlocul secolului al XIX-lea, cand scoala gimnaziala care urma sa devina liceul Lazar si-a-nceput activitatea într-o casa boiereasca, unde cateva zeci de baieti învățau carte. Totuși, numărul elevilor continua sa crească, iar spațiul a devenit dintr-odata insuficient pentru acestia. Astfel, la ordinele Regelui Carol I, a început construcția unei noi clădiri cu o estetică inedită pentru acea vreme: actualul sediu al liceului, din vecinătatea Cismigiului, cum îl știm cu toții.
FIG 2
Acesta era un liceu doar de baieti, iar fetele au fost primite abia spre sfarsitul secolului XX. Astfel, cativa dintre cei mai renumiți absolvenți sunt Ion Barbu, Tudor Vianu, George Calinescu, Dinu Lipatti, Grigore Bajenaru, Vasile Voiculescu și mulți alții. Totuși, nu toți elevii acestui liceu au fost personalități vestite, iar acest lucru este subliniat de aceasta expozitie cel mai bine. Imagini ale elevilor ( FIG 1 )( FIG 2 ) din diferite clase, diplome de absolvire și documente ce au în spate povesti a la Cișmigiu et Comp sunt prezentate în abundenta în cadrul muzeului. Ba chiar aflăm poveștile diferitor elevi precum Pascanu Octav și Stefanescu Alec care au fost prinsi ‘fumand tigara si jucand biliard’ ( FIG 3 ); Ionescu Ion care ‘pe când trecea prin Cișmigiu, fuma, fiind în tovărășia unei domnișoare’; Petculescu Constantin, ‘a fumat de mai multe ori la liceu’, a fost percheziționat si ‘s-au găsit în buzunarele paltonului sau resturi de tutun’. Multe altele se pot observa în următoarele documente cat se poate de oficiale: ( FIG 4 ).
FIG 3
Tot aici putem regasi și alte hârtii oficiale mai mult sau mai puțin importante, precum Diplome de Maturitate( FIG 5 ), subiectul ‘Examenului de Maturitate’ din 1960 ( numele bacalaureatului de pe vremurile acelea ) ( FIG 6 ), programul Serbării ‘Pomul de Crăciun’ din 1931, invitația spre spectacolul ‘Micul Weber’, jucat in 19 Noiembrie 1933.
Putem observa in cadrul expozitiei si predecesorii revistei lazariste din prezent: ( FIG 7 ), ‘Sperante’( FIG 8 ) Însă Lazaristii au fost întotdeauna mai ‘umani’-- piesa mea preferată din toata aceasta expozitie, spre exemplu, este Manualul de Mitologie al Grecilor, Românilor și Egiptenilor. Sau, pentru cei pasionați de materii mai reale, este expusă vitrina cabinetului de chimie ( FIG 9 ) sau cel de biologie.
FIG 7 FIG 8 FIG 9
Deși exista multe alte exponate demne de menționat, aceasta este o expozitie pe care fiecare lazarist ar trebui sa o descopere singur, pentru a simți cat mai puternic spiritul acestui liceu si al firului istoric bogat ce se afla în Calea Victoriei 12. De 160 de ani, pentru unii un liceu, pentru noi un stil de viata! ( FIG 10 )
FIG 10
Text si foto: Mara Seitan
Comentarii
Trimiteți un comentariu