MONICA LOVINESCU

 


Născută pe 19 noiembrie 1923 într-o familie de intelectuali românimama sa, Ecaterina Bălăcioiu-Lovinescu a fost profesoară de limba franceză iar tatăl ei, Eugen Lovinescu a fost un critic și istoric literar. Monica Lovinescu a călcat pe urmele tatălui său și a devenit la rândul ei critic literar și o personalitate de referință când vine vorba de literatura română contemporană.

Aceasta a absolvit Facultatea de Litere în anul 1946, timp în care a fost asistenta lui Camil Petrescu în cadrul seminarului de teatru condus de acesta. Monica Lovinescu a plecat la Paris ca bursieră în luna septembrie a anului 1947, în urma instaurării regimului comunist în România. Mai apoi, va cere azil politic statului francez în 1948. Plecarea sa în altă țară a stârnit o controversă în România. Autoritățile comuniste au arestat-o pe mama sa și au condamnat-o la 18 ani de muncă silnică deoarece a refuzat să-și cheme fiica înapoi în țară în slujba regimului. Ecaterina Bălăcioiu-Lovinescu a decedat în detenție, astfel mama și fiica nu s-au mai revăzut vreodată.

Din anul 1951 până în anul 1974, Monica Lovinescu a fost colaboratoare la emisiunea în limba română a Radiodifuziunii Franceze. Începând din 1962, colaborează la Radio Europa Liberă unde avea două emisiuni săptămânale: Actualitatea culturală românească şi Teze şi Antiteze la Paris. Aceste emisiuni au avut o puternică influenţă în România, în mediile culturale dar şi asupra unui public mult mai larg. Datorită activităților sale anti-comuniste Monica Lovinescu a fost victima mai multor campanii de calomniere din partea presei românești. Reședința sa și a soțului său,Virgil Ierunca, a devenit un refugiu pentru exilul românesc și pentru scriitorii și personalitățile culturale române aflate în vizită la Paris.

În anul 1977, în momentul sosirii lui Paul Goma la Paris, Monica Lovinescu a fost agresată fizic în curtea casei sale de doi agenți palestinieni trimiși la ordinul lui Nicolae Ceaușescu. Motivul din spatele acestui atac a fost faptul că aceasta a militat pentru eliberarea lui Paul Goma din România comunistă. Monica Lovinescu a fost mai apoi transportată la spital în stare de comă unde a fost internată timp de 5 zile.

Monica Lovinescu a încetat din viaţă la 20 aprilie 2008, la vârsta de 85 de ani. Urnele cu cenuşa Monicăi Lovinescu şi ale soțului ei au fost aduse în România cu onoruri militare. Urnele au fost depuse la Ateneul Român, unde a avut loc o ceremonie comemorativă iar mai apoi au fost păstrate câteva săptămâni în „Casa Lovinescu”, apartament ce adăpostise cenaclul Sburătorul al tatălui său. Totodată, Monica Lovinescu și-a donat casa din Franța statului român prin testament cu scopul de a deveni un loc de găzduire pentru bursieri români.

Text: Ilinca Georgiana Păiușan

Grafică: Miruna Elena Cioacă

PR: Maria Radu

Comentarii

Postări populare