Champollion și descifrarea hieroglifelor



Acum mai bine de 200 de ani, ân ziua de 27 septembrie 1822, francezul Jean-Francois Champollion fremăta de fericire, putând anunța lumii că a reușit să descifreze scrierea hieroglifică, anticul sistem egiptean de notare care, până la acea dată, rămăsese o taină pentru cei mai pasionați cercetători ai trecutului. Cu toate acestea povestea descifrării misterioaselor simboluri își are începutul cu peste doua decenii înainte.

La data de 19 iulie 1799, conform celor mai multe teorii, în timpul campaniei egiptene a lui Napoleon Bonaparte, unul dintre soldații francezi descoperă o placă de bazalt negru inscripționată cu trei scrieri diferite: greacă, hieroglife egiptene și demotica egipteană, în apropierea orașului Rosetta, la aproximativ 35 de mile est de Alexandria.

Conform pasajului în limba greaca, singurul care putea fi citit la acea vreme, piatra de la Rosetta data din vremea lui Ptolemeu al V-a, in secolul II înainte de Hristos. Totodată, acesta anunță faptul că toate cele trei scrieri aveau o semnificație identica, astfel artefactul devenind cheia rezolvării enigmei hieroglifelor, o limbă scrisă care fusese „moartă” timp de aproape 2.000 de ani.

Când Napoleon a invadat Egiptul în 1798, a luat cu el un grup de savanți și le-a spus să ia toate artefactele culturale importante pentru Franța. Cu toate acestea, când a fost învins de englezi in 1801, aceștia au intrat și în posesia celebrului artefact.

Numeroși cercetători, printre care și englezul Thomas Young, au încercat ani la rând să descifreze misterioasele simboluri de pe Piatra Rosetta, însă niciunul nu a ajuns sa ii afle secretul.

In anul 1790, cu nouă ani înaintea descoperirii artefactului ce a revoluționat pentru totdeauna domeniul arheologiei, în Figeac, Franța, se naște Jean-François Champollion. La vârsta de doar 16 ani, tânărul cunoștea deja 6 limbi antice orientale pe lângă greaca și latina, iar la 19, urmând studiile la Paris, devine profesor de istorie la liceul Grenoble (1809–16).

Pornind de la progresele modeste ale lui Thomas Young, Champollion începe propria lui încercare sa de a descifra inscripția gravată în piatră. Astfel, el reușește în cele din urmă sa pună cap la cap piesele puzzle-ului ce mai târziu a reprezentat cheia spre înțelegerea hieroglifelor.

Champollion a fost primul care a observat că unele dintre simboluri corespund unor litere, altele țin locul unor silabe iar unele chiar unui întreg cuvânt, lui atribuindu-se prin urmare descifrarea hieroglifelor. Astfel, deși încă mai erau numeroase uși ce așteptau să fie deschise, cheia spre traducerea simbolurilor fusese găsită.


Text: Ghiondea Ana Maria
Grafică: Cioacă Miruna 
PR: Anescu Alice

Comentarii

Postări populare