Războiul Coreei- O aprovizionare neașteptată


    Războiul Coreei a fost un conflict militar între Republica Coreea (cunoscută cu precădere drept Coreea de Sud) și Republica Populară Democrată Coreeană (respectiv Coreea de Nord). Coreea de Sud a avut drept aliați Națiunile Unite, iar Coreea de Nord a fost sprijinită de Republica Populară Chineză, cu ajutor militar din partea Uniunii Sovietice.


    În 1950, în timpul acestui război, unii pușcași marini americani au rămas fără mortiere. Incidentul a avut loc în decembrie, iar temperature ajunsese la -38°C, pământul era înghețat, drumurile la fel, iar tehnologia și armele au început să funcționeze defectuos în aceste temperaturi extreme. Un efect secundar al acestui lucru a fost că țevile de combustibil ale tancului au înghețat, crăpându-se în unele locuri; ceea ce a făcut ca poziția trupelor SUA să fie mai descoperita. În același timp, au observant că proiectilele de mortar erau din ce în ce mai puține. Cu situația dezvăluindu-se din ce în ce mai rău, au făcut o cerere pentru mai multe resurse. Ei au folosit un radio pentru a cere mai multă muniție. Când au făcut această solicitare, soldații au folosit numele lor de cod pentru obuze de mortar, care era "Tootsie Rolls", iar persoana de la celălalt capăt al radioului a luat cererea literalmente, astfel, când a sosit dropul, acesta era umplut cu aceste bomboane. Un veteran care a fost acolo a spus că a supraviețuit timp de două săptămâni pe Tootsie Rolls. După aceea, soldații au început să se refere la ei înșiși ca la „Tootsie Roll Marines”. 

     Potrivit unor rapoarte, soldații au folosit o mare parte din cantitatea de bomboane în felurite scopuri. Ei și-au dat seama că bomboanele ar îngheța dacă ar mai fi supuse acestor temperaturi, dar că ar putea fi transformate într-un fel de lichid prin încălzirea lor. Așadar, aceștia au folosit bomboane pentru a astupa găuri în furtunuri și alte echipamente pe care le foloseau. În acel moment, 15.000 de soldați americani luptau împotriva a 120.000 de oameni. În cele din urmă, pușcașii marini reușit să străpungă liniile inamicilor și au scăpat teferi.

Text: Călin Croitoru

Grafica: Daria Desaga

PR: Maria Radu

Comentarii

Postări populare