Rasputin, misticul siberian care-l avea pe țarul Rusiei la degetul mic

        Probabil toți ați auzit despre faimosul cântec “Rasputin”, al trupei Boney M. Fără îndoială, cântecul nu este o sursă de informare corectă, din punct de vedere istoric, dar probabil v-a făcut curioși să aflați mai multe despre așa-zisul Calugăr Nebun al Rusiei, care înnebunea femeile și făcea minuni printr-o singură atingere, care a șocat biserica și a enervat oamenii politici, și care a ajuns, de la țăran analfabet, la cel mai puternic om din Imperiul Rus pentru ceva timp. 

        Grigori Eftimovich Rasputin s-a născut într-o familie de țărani dintr-un sat siberian, în anul 1869. La 18 ani, Rasputin a plecat la o mânăstire pentru câteva luni, iar acolo a învățat să scrie și să citească. Ajuns la Petrograd cu ajutorul preoților, acesta s-a auto-proclamat stareț cu puteri tămăduitoare, iar acest lucru a șocat dar a și intrigat societatea aristocrată din Rusia, deoarece aceștia se plictisiseră de ortodoxism, și doreau ceva mai interesant, ceva mistic și de nexplicat, iar Rasputin le satisfăcea tuturor curiozitatea. 

        Acesta a ajuns în contact cu familia Romanov cu ajutorul suriorilor Milica si Anastasia, prințesele din Muntenegru. Din momentul în care țarul Nicolae al-II-lea și țarina Alexandra au intrat în contact cu el au zis că este “trimisul lui Dumnezeu”, și că acesta va reuși să îl vindece pe singurul lor fiu și moștenitor la tron, țarevici-ul Alexei, care suferea de o boala incurabilă, numită hemofilie. Adevarul este că, Rasputin reușea să-I calmeze crizele lui Alexei, nu știm dacă acest lucru se datora unui efect placebo sau faptului că prezența lui Rasputin o liniștea pe Alexandra și astfel și Alexei se calma, dar cert este faptul că țarul și țarina deveniseră dependenți de acest “tamaduitor”, Rasputin și locuind cu ei o perioadă de timp, lucru care a deranjat și dezgustat multă lume din Rusia, deoarece Rasputin nu era un om demn de a locui în același loc cu țarul. 

        Rasputin se înconjura de controverse, și crea numai probleme țarului. Era un om needucat, nuîngrijit, nu se spăla, nu se pieptăna, obișnuia să-și petreacă majoritatea nopților prin crâșme, bând până dimineața, și era foarte căutat mai ales de femeile aristocrate. Acestea își creaseră un fel de cult pentru Rasputin, îl venerau. Erau uimite de dominanța lui și de puterea lui de manipulare. Se zice că stăteau la coadă doar ca să intre la el în apartament. Acest lucru l-a făcut pe Rasputin subiect principal pe paginile ziarelor și un subiect extrem de discutat, mai ales ca apropiat al țar-ului. 

        La începerea Primului Război Mondial, țarul a plecat pe front, făcându-se comandantul armatei. Astfel, pe tronul Rusiei a rămas țarina Alexandra, care era marioneta lui Rasputin, și așa a ajuns misticul să schimbe miniștrii Rusiei cum dorea el și să se implice în politică. Aceasta a fost ultima picătură pentru popor și pentru oamenii țarului, dar, singurul care a luat inițiativă a fost Felix Iusupov, vărul lui Nicolae. Acesta a hotărât că singurul mod prin care acest om poate fi oprit este daca va fi omorât.  

        În data de 30 decembrie 1917 (aprox.), Grigori Rasputin a fost chemat la reședința lui Felix Iusupov, iar acolo a fost servit cu vin și prăjituri care conțineau o cantitate mare de cianură, dar acesta le-a mâncat fără nici o problemă. După ce Iusupov a observat că otrava nu-și face treaba, s-a hotărât să facă treaba cu mâna lui, și a scos Revolver-ul și l-a împușcat pe Rasputin în piept și a plecat, lăsandu-l pe jos. După o jumătate de oră, Iusupov s-a întors în cameră să-și ia haina, moment în care Rasputin s-a ridicat și l-a atacat. Iusupov a fugit să-și anunțe prietenii de cele întâmplate, timp în care Rasputin a reușit să iasă afară din palat. În timp ce fugea, un alt glonț l-a nimerit pe fugar, care s-a prăbușit în zăpadă, apoi  l-au lovit cu bâtele și l-au aruncat în râul Neva, bucuroși că au scăpat în sfârșit de el.  

        Povestea lui Rasputin este una controversată, îngropată în legende și fabule, al cărei adevăr s-a pierdut în timp. Nu vom știi niciodată cât de adevărat sau fals a fost totul, dar adevărul este că personajul Rasputin a uimit și va uimi în continuare generații întregi. 

Text: Vasile Ana-Maria

Grafica: Gică Crina-Maria

PR: Radu Maria

Comentarii

Postări populare