Misterul lui D. B. Cooper
În după-amiaza zilei de 24 noiembrie 1971, un om cumpără un bilet de avion pentru Seattle, Washington, de la ghișeul companiei Northwest Orient Airlines din Portland, Oregon, pentru zborul 305 cu aeronava Boeing 727, folosind numele de Dan Cooper. Acesta părea să aibă în jur de 40 de ani și era îmbrăcat cu un costum elegant, purtând o cravată neagră și o cămașă albă. S-a îmbarcat la bordul aeronavei și a așteptat tăcut momentul decolării, bând liniștit bourbon, whiskey american.
La scurt timp după ora 15:00, Dan Cooper i-a dat un bilet stewardesei Tina Mucklow prin care îi spunea că are o bombă în servieta sa și amenința că o va detuna dacă nu se așează lângă el și nu face ceea ce îi cere. Tina s-a așezat lângă omul care declara că are o bombă în posesia lui, Dan Cooper arătându-i subtil interiorul bagajului său: o mulțime de fire alături de bețe roșii de dinamită. Bărbatul a pus-o apoi să scrie pe un bilet faptul că dorea să primească patru parașute și 200.000 de dolari în bancnote de 20, însemnând aproximativ 1,5 milioane de dolari în ziua de azi. Tina a înmânat biletul pilotului, care a anunțat imediat Biroul Federal de Investigație, FBI-ul. Agenții au pregătit tot ceea ce Dan Cooper a cerut, însă nu înainte de a marca bancnotele, chiar dacă erau conștienți că, în cazul în care bărbatul nu le va folosi în interiorul Statelor Unite, nu le vor putea da de urmă. După patru ore în care au zburat în jurul orașului Seattle, avionul a aterizat, iar cei 36 de pasageri de la bordul aeronavei s-au debarcat neștiind că au fost, de fapt, ostaticii unei deturnări. Avionul era înconjurat de agenți de poliție, însă nimeni nu îndrăznea să facă vreo mișcare bruscă de teama bombei pe care Dan Cooper o avea. I-au fost date cele patru parașute alături de banii ceruți, iar avionul a decolat pentru a doua oară cu destinația Mexico City. O parte din echipaj a rămas la bord alături de Tina, cea căreia bărbatul i-a interzis să plece.
Dan Cooper a dat instrucțiuni de zbor specifice pilotului, cerând să se zboare, printre multe altele, la o altitudine mică. Boing 727 era singurul avion cu o scară pentru pasageri la coada avionului, iar Dan Cooper știa asta. El i-a cerut Tinei să îi arate cum se deschide scara. La un moment dat, undeva între orașele Seattle și Reno, aproximativ la ora locală 20:00, Dan Cooper a sărit cu o parașută din spatele avionului, luând cu el suma de bani pe care tocmai o primise. Avionul a aterizat la cel mai apropiat aeroport, iar existența lui Dan Cooper a rămas de atunci un mister. Nu s-a găsit nicio urmă a evadării sale nocturne, deși zona a fost cercetată foarte atent.
După cinci ani de la deturnarea lui faimoasă, după mai bine de 800 de suspecți, nu s-a putut găsi nimic despre Dan Cooper. În anul 1980, au fost găsite câteva bancnote de 20 de dolari în apropierea fluviului Columbia ce corespundeau cu cele primite de Dan Cooper, însă nu s-a mai aflat nimic nou de atunci. Unul dintre suspecții importanți ai Biroului Federal de Investigație este Richard Floyd McCoy care a fost aresta pentru o faptă asemănătoare cu cea săvârșită de Dan Cooper la doar cinci luni după aceasta, însă aspectul fizic nu corespundea cu imaginea descrisă de Tina, așa că au sfârșit prin a-l elibera.
Până în ziua de azi, Dan Cooper rămâne un mister pentru toți. Această dispariție a sa a dat naștere multor teorii. Unii cred că Dan Cooper a murit în acea noapte, din cauza echipamentului neadecvat pentru parașutism și a faptului că parașuta pe care o avea nu putea fi dirijată, iar alții cred că Dan Cooper este un bun cunoscător al domeniului aviației datorită cunoștințelor pe care le avea despre aeronave și că, de fapt, a supraviețuit. Nimic nu este totuși sigur. Nici măcar numele său nu este real, acesta folosindu-l doar ca pseudonim pentru operațiunea lui de mare succes. Numele de D. B. Cooper a apărut în urma unui articol prost formulat, dar care a continuat să fie folosit pentru această persoană enigmatică despre care s-a dovedit că nu se știe absolut nimic.
În urma a sute de cercetări realizate de specialiști și chiar de oamenii atrași de acest caz, nu s-a găsit niciun răspuns, nici după mai bine de 50 de ani de la prima și ultima apariție a lui D. B. Cooper. Biroul Federal de Investigație a închis cazul în 2016, însă acesta continuă să uimească mii de oameni cu unicitatea sa. D. B. Cooper rămâne unul dintre cele mai faimoase mistere nerezolvate ale lumii, așteptând ca, poate, cineva să pătrundă în adevăratele motive ce l-au determinat pe acest bărbat să realizeze cea mai mare deturnare a unui avion și să afle cine se ascunde în spatele acestui nume emblematic: D. B. Cooper.
Text: Mihăilă Adelina Gabriela
Grafica: Caramavrov Tudor
PR: Mara Vulpe
Comentarii
Trimiteți un comentariu