Comoara incașă, între mit și realitate



Din sutele de mistere pe care istoria le ascunde încă, unul mi-a atras în mod deosebit atenția: legenda comori incașe. Deși pare greu de crezut, aceasta poveste veche de secole bate până și cele mai bune romane de ficțiune. Aflată intre adevăr și fanteziei, dorința și mister, ascunsă adânc din calea conchistadorii spanioli, undeva între Andes si Amazon, departe de ochii curioși ai lumii, se spune că ar exista un tezaur uluitor.

Mitul comorii incașe începe din secolul al 16, mai exact 1532, odată cu cucerirea Americii de Sud de către conchistadorii spanioli. Atahualpa, regele unui imperiu incaș deja măcinat de un război civil pentru preluarea punerii înainte de apariția cuceritorilor europeni, a fost ademenit de Pizarro în piața din Cajamarca pentru negocieri. Deși cu promisiunea că acestea vor fi in deplină siguranță, odată ce împăratul incaș și-a făcut apariția, a nimerit într-o ambuscadă. Gărzile lui Atahualpa s-au speriat de caii spaniolilor și de sunetul armelor lor, așa că au fugit, iar Atahualpa a fost luat prizonieri.

Spaniolii l-au închis în "Camera Răscumpărării" care există și astăzi în Cajamarca. În schimbul eliberării sale, Atahualpa s-a oferit să umple camera încă o dată pe atât cu atât cu aur, și de două ori pe atât cu argint. Având în vedere dimensiunile încăperii, asta ar fi însemnat peste 95 de metri cubi de aur, respectiv mai bine de 190 metri cubi de argint.

Sarcina adunării tezaurului a picat în sarcina unuia dintre generalii regelui, Rumiñahui ("față de piatră"). Acesta a avut la dispoziție să strângă toată comoara și să o trimită conchistadorilor. Cu toate acestea, Atahualpa a fost executat înainte că termenul sa se împlinească. Aceasta fiind împrejurimile, deoarece nu se stie cu exactitate ce s-a întâmplat, în jurul aurului incaș au apărut numeroase teorii.

 

Teoria numărul 1 - Toate bogățiile imperiului au ajuns în mâinile spaniolilor

Cea dintâi, și probabil cea mai puțin impresionantă dintre teorii, afirma că, conform unelor surse, aproape tot aurul incaș ar fi ajuns în posesia conchistadorilor. Se crede că, zilnic, poporul incaș ar fi adus la picioarele cuceritorilor cantități uriașe de aur și bijuterii. Totodată, aceasta teorie afirmă și că, după executarea lui Atahualpa, in ciuda bogățiilor deja obținute, spaniolii ar fi jefuit și marile orașe ale imperiului precum Cusco, nefiind opriți de popor.

Astfel, toate bogățiile imperiului au sfârșit prin a fi topite și transformate în cu totul altceva, o parte uriașă din tezaurul incașilor fiind astfel pierdut.

 

Următoarele două teorii pleacă de la premiza că, aflând de executarea regelui, generalii sau au decis să ascundă aurul pentru că acesta să nu ajungă niciodată în mâinile spaniolilor.

 

Teoria numărul 2 - Comoara incasa este reprezentata de artefacte deja găsite

 Comoara incasa ar fi reprezentată de artefactele descoperite în camere secrete în orașul Machu Picchu. In 2010, in timpul vizitei sale în "orașul pierdut", inginerul David Crespy a observat un fel de ușă sigilată.

David Crespy l-a contactat pe cercetătorul francez Thierry Jamin care anterior făcuse mai multe cercetări acolo. Thierry a organizat o expediție pentru a merge la Machu Picchu și pentru a verifica afirmațiile acestuia. Ceea ce au găsit arheologii francezi în zona este ieșit din comun: o usa imensă “sigilata”, o intrare într-o clădire blocată de incasi, într-un moment inexact din istorie. In urma deschiderii acestei uși, s-au descoperit câteva camere secrete în care se aflau numeroase artefacte incașe. Cu toate acestea, ar putea fi aceasta marea comoara despre care s-a vorbit atât de-a lungul istoriei?

 

Teoria numărul 3 - Comoara incașă este încă un mister.

De departe ipoteza mea preferata, comoara incașă reprezintă încă un mister și așteaptă să fie descoperită. De-a lungul secolelor o mulțime de vânători de comori și-au găsit sfârșitul plecând în căutarea aurului. Ghidul din umbra al acestora a fost Valverde, un spaniol despre care se știe că, la aproximativ 50 de ani după moartea lui Atahualpa, ghidat fiind de familia soției sale incașe, ar găsit comoară. Totodată, se spune că, atunci când acesta s-a stins din viață, ar fi lăsat în urmă indicații scrise spre locul unde se afla comoara.

Traseul spre aurul incaș pierdut a dispărut până în anul 1850, când botanistul englez Richard Spruce a călătorit în Ecuador, la întoarcere raportând că ar fi găsit ghidul lui Valverde și o hartă aferentă.

Astfel, in 1886, pornind de la aceasta descoperire, vânătorul de comori Barth Blake a pornit pe urma tezaurului Inca. Dacă ne-am încrede în scrierile lui, se pare că acesta ar fi fost ultima persoana care a reușit să ajungă până la comoară. In una dintre scrisorile sale acesta scria: "Există mii de piese de aur și argint" aparținând culturii incașe și celor precedente. A detaliat că ar fi descoperit numeroase statuete înfățișând figuri umane în mărime naturală, păsări și alte animale, flori, precum și bijuterii incredibilă și "vaze de aur pline cu smaralde". Acesta a afirmat și ca "nu am putut-o muta singur, nici mii de bărbați
nu ar fi putut". Acesta a luat doar o mica părticică din artefacte cu el dar în drum spre casa, a dispărut fără urmă.

Dacă comoara incașă este într-adevăr blestemată, așa cum s-a sugerat de-a lungul timpului, nu se știe nici astăzi, la fel cum nu se știe dacă este ascunsă în Ecuador sau Peru. Cert este că această încă așteaptă un explorator îndrăzneț care sa o scoată la lumină, fie ea blestemată sau nu.


Text: Ghiondea Ana-Maria

Grafica: Nistor Ana

Comentarii

Postări populare