Cum a revoluționat stock-marketul olandez pictura?

 

 


,,Mona Lisa Nordului’’, cum este supranumita ,,Fata cu cercel de perla’’ a pictorului olandez J. Vermeer, poate parea la prima vedere doar un portret al unei fete anonime. Insa, este simbolul perfect al stilului idealizant, cateodata supra-expresiv al picturilor neerlandeze  numite ,,tronies’’. De ce este acest tablou atat de captivant? Nu numai din cauza alurii si subtilitatii figurii, ci si din prisma faptului ca vedem cum economia, tehnologia si politica pot dicta directiile unui nou curent artistic.

In secolul 17, orasul Delft, precum Tarile de Jos in general, odata cu ascensiunea calvinismului, se intorc impotriva clasei aristrocratice conducatoare si a Bisericii Catolice. Dupa 8 decade de rebeliune si razboi impotriva hegemoniei Spaniei, olandezii  incep sa favorizeze ideea unei auto-guvernari. In 1648, dupa 30 de ani de razboi cu spaniolii, sunt recunoscute independent Provinciile Unite, iar orase precum Delft devin nesupervizate de regi sau arhiepiscopi, insemnand faptul ca artisti precum Vermeer sau Rembrandt raman fara traditionalii patroni ce le cumparau arta.

Intre timp, din fericire, avangarda in afaceri, in frunte cu Compania Indiei de Est Neerlandeza transforma peisajul economic. Comerciantii negociaza pe fiecare continent bunuri scumpe procurate din colonii, cu ajutorul capitalului investit,  luand nasterea stock market-ul. Cu el, clasa noilor imbogatiti, burghezii, care devin patroni de arta. Vrand sa fie reprezentati in picturile pe care le finantau, acestia preferau ilustratii din viata cotidiana, infatisand spatii si obiecte ce redau propria vecinatate, De asta, de acum arta va avea o mai mare libertate, nobilii si figurile religioase nemaifiind singurii reprezentati pe panza.

Spre exemplu, poate ati observat, daca sunteti fani arta iluminista, ca in operele lui Vermeer apar des harti. Ei bine, acestea nu sunt intamplatoare, ci erau considerate ,, la moda’’ de burghezi, in ceea ce se numeste ,,Epoca de Aur olandeza’’. Revenind la fata cu cercel, turbanul pe care il poarta are si el o insemnatate, subliniind rafinamentul din acea vreme, tarile exotice, cu precadere Levantul, fiind un partener de afaceri.

Totodata, poate cea mai mare sincronicitate dintre modernizare si cultura se refera la utilizarea de catre maestrul luminilor a camerei obscure in realizarea tablourilor, oferind o mult mai mare claritate imaginilor(in acelasi timp fiind un avantaj in fata contemporanilor de breasla). Inventatorul ei si al microscopului, van Leeuwenhoek, se spune ca ar fi fost vecin cu Vermeer, in Delft, stiinta prinzand contur tot  datorita bunastarii economice. Asa s-ar explica popularitatea si actualitatea pictorului si peste 500 de ani.

Desi probabil ca nu ii vom sti niciodata identitatea Mona Lisei de Nord, putem vedea cum, in modul sau enigmatic, ea reprezinta nasterea perspectivei moderne in economie, politica, si iubire. 

 Text: Dima Andreea

Grafica: Preda Bianca

Comentarii

Postări populare