ASEDIUL LENINGRADULUI

 

            Asediul Leningradului (1941-1944) este considerat a fi cel mai înfiorător asediu din istoria omenirii, în urma căruia aproximativ un milion de oameni și-au pierdut viața din cauza lipsei de alimente.

            Totul începe la data de 18 decembrie 1940, când Adolf Hitler a semnat directiva nr. 21 prin care plănuia atacul asupra Rusiei Sovietice (Operațiunea Barbarossa). Conducătorul nazist își dorea demult să cucerească vestul Rusiei pentru a exploata populația slavă, considerată a fi alcătuită din ”suboameni”. Ironic este că cele două țări au semnat, chiar înainte de război, un tratat de neagresiune, pe care Germania l-a considerat a fi doar de termen scurt și numai pentru a ține Rusia de planurile ei hegemonice din Europa Centrală.

            Astfel, spre invazia Rusiei au fost trimise trei armate, care aveau să cucerească Kievul, Leningradul și apoi capitala, Moscova. Mareșalul von Leeb, comandatul trupelor ce făceau parte din grupul de Armată Nord trebuiau să ocupe regiunea baltică, inclusiv Leningradul (Sankt-Petersburg).

            Hitler dorea să cucerească rapid Leningradul, pentru a se concentra mai mult pe ocuparea Moscovei. Fortificațiile construite de sovietici s-au dovedit inutile, căci până pe 6 august germanii trecuseră peste ele, având poziția perfectă pentru a intra în fosta capitală. Astfel, pentru a opri avansul rapid al germanilor în interiorul țării, mareșalul Voroloșilov și generalul Vatutin au lansat mai multe contraatacuri, care nu au fost de succes, dar le-au dat răgaz să se organizeze.

            În ciuda acestui răgaz și a măsurilor luate de sovietici, apărarea orașului nu s-a dovedit eficientă, ci, din contră, haotică. La 30 august, a căzut orașul Tosno, iar germanii ajunseseră la râul Neva, blocând linia ferată a Leningradului. Astfel, până pe 8 septembrie trupele sovietice sunt împinse înspre Neva și Ijora. Orașul era sub asediu. Stalin, disperat, credea că Moscova va avea aceeași soartă. Însă, Armata Roșie a reușit să-i prevină pe germani din a intra în oraș.

            Fiind numit comandat al trupelor de pe front, generalul Gheorghi Jukov a încercat să obosească trupele germane printr-o continuă hărțuire. Contraofensiva organizată de acesta a reușit să respingă inamicul. Însă, Hitler a decis că trebuie să adopte o poziție mai fermă pentru a-și atinge obiectivele strategico-militare: distrugerea completă a Leningradului. Astfel, el ordonează să se instaureze un asediu prelungit asupra orașului, care să-l aducă la ruine.

            Speranța rușilor pentru a supraviețui era lacul Ladoga, prin intermediul căruia se aduceau provizii (insuficiente, ce-i drept), fapt ce i-a adus supranumele de ”Drumul vieții”. Cu toate acestea, Luftwaffe (aviația germană) bombarda, împreună cu orașul, și depozitele de alimente, îngreunând misiunea autoritățile de a duce proviziile la populație înfometată.

            Așadar, rația alimentară a populației a fost scăzută la 125 de grame de pâine, iar pentru soldații era de 500 de grame. Criza de alimente a fost accentuată și de iarna grea care s-a abătut asupra Rusiei în 1941, una dintre cele mai geroase din ultimele decenii. În ciuda tuturor problemelor, fabricile, universitățile, instituțiile culturale, magazinele au continuat să funcționeze. De asemenea, poliția a fost solicitată să impună ordinea și pentru a preveni...canibalismul. Bine ați venit în secolul XX!

            În ianuarie 1943, rușii reușesc să străpungă linia frontului și să creeze alte rute de aprovizionare. Operațiunea Iskra s-a dovedit un moment critic pentru supraviețuirea orașului și rezistența lui în fața germanilor.

            În 1944,  Armata Roșie lansează Ofensiva Leningrad-Novgorod ce se va dovedi de succes, căci până în ianuarie, germanii vor fi împinși în sudul Leningradului. După (aproximativ) 900 de zile de asediu, chinul luase în sfârșit. În primăvară, rușii se mobilizaseră masiv pentru izgoni trupele germane de pe teritoriul întregii Uniuni Sovietice, chiar dacă acest asediu îi costase scump privind pierderile de vieți omenești. Nu doar asediul îi costase scump, ci întregul războiul, căci Rusia va fi țara cu cei mai mulți morți în urma războiului.

            Pentru a-i omagia, leningrădenilor le-a fost acordat, în 1945, Ordinul Lenin. Cu greu orașul s-a refăcut din punct de vedere economic, iar abia în anii 1960, populația orașului a ajuns așa cum era înainte de conflagrație. 

Text: Toader Carmen
Grafică: Daria Desaga
PR: Radu Maria

Comentarii

Postări populare