Lady Godiva

 


Legenda nobilei anglo-saxone pe nume Lady Godiva a secolului XI, femeia care a avut curajul să se împotrivească hotărârilor soțului ei în favoarea locuitorilor săraci și să îi accepte provocarea de a călări goală pe un cal pe străzile din Coventry a făcut, între timp, înconjurul lumii și a determinat diverși artiști să îi înfățișeze actul îndrăzneț prin diverse opere de artă.

         Povestea sa începe cu soțul său, contele Leofric al Merciei, care impusese niște plăți atât de mari locuitorilor din Coventry, încât Lady Godiva a considerat acest lucru ca fiind crud și s-a străduit să îl convingă să renunțe și să aibă milă față de oameni. În urma argumentelor dintre cei doi, bărbatul i-a spus soției sale că va cădea de acord să scadă taxele doar dacă aceasta se va dezbrăca și va călări goală prin oraș. Lady Godiva a fost decisă să îi ajute pe cei săraci, motiv pentru care i-a luat cuvintele în serios: i-a rugat pe locuitori să rămână în casă, să închidă ferestrele și obloanele și a pornit astfel călare prin străzile din Coventry de ziua târgului, fără să poarte vreun fel de îmbrăcăminte. Cronicarii de mai târziu au adăugat încă un personaj la această poveste, și anume pe Peeping Tom, un croitor care nu s-a supus poruncii doamnei și printr-o gaură în oblonul său, a reușit să privească trupul gol al lui Lady Godiva. Conform legendei, acesta fie a orbit, fie a murit. Mai apoi, contele de Coventry și-a respectat înțelegerea și a coborât taxele, țelul soției sale fiind astfel atins.

          Conform altor surse, se consideră că Lady Godiva chiar a călărit goală în oraș în fața locuitorilor, însă datorită părului său lung și des a reușit să își acopere corpul. Indiferent de variante, contesa a reușit prin această întâmplare să oprească tirania soțului ei față de supuși și să impună un mare respect atât față de el, cât și față de locuitori.

În engleza veche, numele femeii nobile varia, de la Godgifu sau Godgyfu, însemnând „dar de la Dumnezeu”. Având în vedere Domesday Book, respectiv Cartea Judecății de Apoi, Lady Godiva chiar ar fi existat și ar fi fost căsătorită cu contele Leofric, care ar fi fondat în 1043 mănăstirea benedictină din Coventry. Nu se știe însă cu certitudine dacă acest personaj a existat în trecut sau dacă ar fi înfăptuit un asemenea act.

O pictură în care este clar reprezentată plimbarea ecvestră a lui Lady Godiva este cea a lui John Collier de la 1897 din Muzeul și Galeria de Artă Herbert din Coventry, ce redă actul femeii ca fiind unul eroic și moral, în care aceasta este dispusă să se pună pe sine în pericol de dragul bunăstării sătenilor. În timp ce căpăstrul, hamul și șaua calului sunt bogat ornamentate și în culori aprinse, trupul lui Lady Godiva este reprezentat simplu și pur.

Alfred, Lordul Tennyson a scris, de asemenea în 1840, o poezie în onoarea acesteia, prin care subiectul a început, cu timpul, să devină din ce în ce mai popular.

Text: Pridie Carmen
Grafică: Desaga Daria
PR: Anescu Alice

Comentarii

Postări populare