MARTIE NEGRU-CONFLICTUL INTERETNIC DE LA TÂRGU MUREȘ DE LA 1990


Bunica mea olteancă, în cadrul povestirilor ei captivante legate de anii facultății trăiți la Timișoara, mi-a spus de un coleg din cămin care provenea dintr-un sat din județul Timiș și care povestea oroarea românilor atacați de unguri prin satele de pe lângă Timișoara cu bulane și cuțite. În special femeile gravide erau prinse și înjughiate în burtă ca fătul să moară, iar românii să nu aibă urmași. Erau niște lupte interetnice desprinse parcă din filmele SF. Nu știam dacă să o cred sau nu... Imposibil ca un om să fie capabil de o asemenea cruzime.

Personal, nu port ură niciunei etnii. Mai mult, un exemplu tot de familie ar fi bunica mea vitregă care locuiește în Butin, un sat sârb-slovac, unde toți conviețuiesc în pace și se ajută reciproc. De aceea, "martie ’90"  mi-a atras atenția.

În decembrie 1989, la Târgu Mureș românii și maghiarii au luptat împreună pentru înlăturarea dictaturii comuniste. Erau uniți și la fel de însetați de libertate.

În ianuarie 1990 au apărut însă primele neînțelegeri. Elita maghiarilor a înființat UDMR, iar cea a românilor, Vatra Românească, o organizație civică din care făceau parte ofițeri ai armatei, foști membri de frunte ai PCR, și juriști din vechea gardă. Organizația a acuzat UDMR că face jocurile Budapestei și că ungurii vor să ne ia Ardealul. În replică, UDMR a acuzat Vatra Românească de ultranaționalism și xenofobie.

În data de 15 martie 1990 în localitățile cu o populație semnificativă maghiară are loc sărbătoarea de comemorare a luptei de libertate, a 142-a aniversare a revoluției maghiare antihabsburgice de la 1848, pentru care au sosit din Ungaria peste 10 000 de persoane . Cu această ocazie se arborează drapelul maghiar pe instituţiile publice, primării, case de cultură, şcoli, spitale, case particulare. Se schimbă însemnele şi textele incizate pe monumentele armatei române. Se depun coroane de flori cu drapelul maghiar. La Sovata este dată jos statuia lui Nicolae Bălcescu, iar laTârgu Mureş este profanată de mai multe ori statuia lui Avram Iancu.

Pe 16 martie 1990, la Farmacia nr. 28 din cartierul Tudor din Târgu Mureș a avut loc un incident antiromânesc potrivit cotidianelor Cuvântul liber și Adevărul, care preluase o știre a Agenției Rompres, șefa farmaciei, Kormoczy a înlocuit firma în limba română cu cea în limba maghiară, refuzând, de asemenea să-i mai servească pe cetățenii români care au protestat. De fapt, după cum s-a dovedit ulterior, firma a fost înlocuită de fapt cu o inscripție bilingvă, ceea ce era legal, iar cetățenii de naționalitate română au atacat-o pe Kormoczy și au amenințat-o cu moartea. Forțele de ordine nu au intervenit să aplaneze conflictul.

JURNALUL UNUI MARTOR OCULAR 

Fragmente din jurnalul corespondentului TVR Dorin Suciu, prezent pe durata evenimentelor la Târgu-Mureș

19 martie

Miting românesc în faţa „primăriei judeţene”. După ceea ce se scandează, iţi dai seama de starea de spirit care s-a închegat. „Murim, luptăm, Ardealul nu-l cedăm!”, „Limba română să fie stăpînă!”, „Iliescu nu uita şi Ardealul- i ţara ta!”. Se cîntă Hora Unirii. E clar că, după ce au fost jigniţi şi speriaţi de evenimentele din 15 şi 16 martie, acum se simt frustraţi şi abandonaţi. De altfel, starea asta e mult mai veche. Filmez. Reacţii de furie. Intru în sediu. Filmez din balcon. Mulţimea cere demisia lui Kincses Elod, membru al Comitetului judeţean CPUN, cel care, prin tertipuri avocăţeşti, a încercat să demonstreze că românii sînt profanatorii propriilor lor simboluri naţionale. K.E. încearcă să vorbească. E huiduit minute în șir. Cumplită ipostază! Pînă la urma e silit sa-şi dea demisia. Scot filmul din aparat. O maşina specială pleacă cu el la Bucureşti.

20 martie

Spre ora 12, s-au strîns în fata primăriei judeţene circa 10.000 de maghiari, l-au vrut „sus pe Kincses” şi, în general, „jos” pe români. Am fost bruscat cînd am încercat să filmez. Atmosfera era extrem de încărcată. La ora 14 primăria judeţeană a fost ocupată de demonstranţi, iar generalul Scrieciu, preşedintele Consiliului judeţean al CPUN, sechestrat şi ţinut ostatic timp de 16 ore pînă a doua zi cînd primăria judeţeana a fost eliberată de trupele de paraşutişti. Avînd în vedere ceea ce s-a întîmplat în cursul acelei zile, cei ce vorbesc, se pare, de „minilovitura de stat de la Tîrgu- Mureş”, nu greşesc prea mult.

Situaţia a devenit explozivă după ora 15 cînd românii, aflînd ceea ce se întîmplă, s-au adunat în partea de jos a centrului oraşului, despărţiţi de masa compactă de maghiari doar printr-un cordon firav de poliţişti care se țineau de mână.”

La Târgu Mureş, în timp ce Mihăilă Cofariu era maltratat bestial de unguri, un reporter străin surprinde scena pe o casetă video care este apoi transmisă cu repeziciune de diferite posturi de televiziune din lume cu explicaţia falsă că un maghiar este schingiuit de români.

Ulterior s-a făcut rectificarea necesară, dar ea n-a anulat efectul produs de apocaliptica scenă asupra tuturor celor care au văzut-o. Mulţi au continuat să creadă sau au dorit să creadă că un maghiar a fost torturat cu brutalitate de români…

Bilanţul evenimentelor violente din 19 – 20 martie 1990 este următorul:5 morţi-2 români şi 3 maghiari, 278 de răniţi, dintre care 190 de români și 88 de maghiari. o biserică ortodoxă incendiată, iar sediile locale ale unor partide politice vandalizate.

Despre adevăratele cauze ale conflictului au circulat, de-a lungul timpului mai multe teorii. Una dintre acestea este că Securitatea, proaspăt transformată în SRI, avea nevoie de un "martie ’90" pentru a-și justifica utilitatea.

Text: Livia Almășan

Grafica: Daria Desaga

PR: Maria Radu

Comentarii

Postări populare