Ziua în care lumea aproape s-a sfarșit




În 1962, Războiul Rece dintre SUA și URSS se află la apogeu. Pentru a contrabalansa plasarea de rachete balistice americane în Turcia și Italia, liderul sovietic, Nikita Hrușciov face o înțelegere cu Fidel Castro, președintele comunist al Cubei. Rachete balistice mici și intermediare urmează a fi instalate în secret la mai puțin de 100 de mile de coasta americană. Pe 16 octombrie, președintele John F. Kennedy este informat de CIA de existența componentelor pentru construirea de rachete nucleare în Cuba. 

Drept răspuns, președintele american plănuiește o invazie și inițiază o carantină navală a Cubei, pentru a preveni pătrunderea de focoase nucleare care ar face rachetele sovietice operaționale. Această carantină nu era altceva decât o blocadă navală, considerată un act de război. Cu toate acestea, Hrușciov nu dorea un conflict nuclear, așa că a ordonat navelor ce transportau rachete să se întoarcă. Totuși, unele focoase au trecut de blocadă și câteva rachete nucleare au fost activate. Pe 27 octombrie, zi reținută ca "Duminica neagră", tensiunile escaladează. 

Cele două superputeri efectuează teste nucleare, iar avioanele americane descoperă rachete operaționale în Cuba. Un avion ameircan U-2  încalcă din greșeală spațiul aerian al URSS. Din fericire, altitudinea mare necorespunzătoare unui bombardament determină aviația rusă să nu îl doboare. Un alt avion american U-2 este doborât deasupra Cubei, în timp ce fotografia arme nucleare. Armata americană trece la nivelul de alertă DEFCON-2 și renunță la regula de 2 oameni care se aplica la lansarea de armament nuclear, echipând bombaridere cu un singur pilot cu arme nucleare. În largul Oceanului Atlantic, un submarin rus este șicanat de marina americană cu încărcături de antrenament. Căpitanul rus nu comunicase cu Moscova de 2 zile și nu știa dacă războiul a început sau nu. 

Împreună cu ofițerul politic, căpitanul ordonă lansarea de rachete nucleare, însă secundul său, Vasili Arkhipov, are drept de veto și îi convige pe ofițerii superiori să iasă la suprafață și să comunice cu Kremlinul. Între timp, John F. Kennedy trimite o propunere oficială ambasadorului rus: retragerea rachetelor din Cuba în schimbul promisiunii Statelor Unite de a nu invada insula. Propunerea secretă conținea și promisiunea de retragere rachetelor din Turcia și Italia. Nikita Hrușciov a acceptat acești termeni și astfel a fost evitat un al Treilea Război Mondial. 

Astăzi sunt apreciate filmele apocaliptice, în care omenirea dispare în câteva minute,însă este ușor de uitat că asemenea timpuri au fost reale și că sfârșitul lumii chiar a fost și încă este la o apăsare de buton distanță

Text: Damian Dogaru
Grafică: Cristian Paunoiu

#istoriceste


 

Comentarii

Postări populare