Aventurile necunoscute ale lui Nicolae Ceaușescu

Dacă există un lucru pentru care Nicolae Ceaușescu poate fi admirat este persistența sa, privind perspectivele politice, declarându-se de la 15 ani până la deces drept un socialist. Astfel, chiar din tinerețe a fost „un membru activ” al aresturilor din cauza aderării la o formațiune politică ilegală și din cauza împrăștierii propagandei comuniste. A petrecut doi ani la faimosul penitenciar Doftana ca mai târziu să fie închis din nou încă patru ani și șapte luni în diferite locații, perioadă în care l-a cunoscut și pe Gheorghe Gheorghiu-Dej. Chiar datorită acestei dedicări admirabile, dovedită prin sacrificarea celor mai frumoși ani ai tinereții în cinstea opiniilor politice, s-a văzut, urcând repede în ierarhia partidului socialist, culminând în 1965, când a ajuns la conducerea României.

Există, totuși, posibilitatea ca el să nu fi ajuns deloc in poziția aceea, deoarece în data de 4 noiembrie 1957 a participat într-un accident aviatic în drumul său spre Moscova, împreună cu delegația PMR-ului (Partidul Muncitoresc Român), cu onoarea de a participa la festivitățile organizate cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la Revoluția Bolșevică. Avionul în care au fost aduși în URSS avea să se prăbușească din cauza unei erori a echipajului și a condițiilor meteo nevaforabile, care au dus la rănirea ușoară a lui Nicolae Ceaușescu, dar care au dus și la decesul a patru persoane, printre care ministrul propagandei în regimul lui Dej.

Scăpând de această întâmplare periculoasă, acum avea cale directă către vârful partidului și, odată ajuns la conducerea țării, a reușit să-și creeze propria funcție de președinte propriu-zis al Republicii Socialiste Române, atribuindu-și-o la o ceremonie nu mai puțin extravagantă decat cele regale în 1974. Aceasta s-a remarcat nu doar prin splendoarea ei, ci și prin confecționarea și dăruirea unui sceptru replică aproape identic cu cel al lui Ferdinand I, pe care era inscriptionată stema țării în loc de cea a familiei regale. Fotografia ce imortaliza acest moment a făcut mare vâlvă la nivel mondial, Nicolae Ceaușescu inaugurându-și prezidenția „modernă” cu tocmai unul dintre marile simboluri ale monarhiei. Astfel, pictorul faimos Salvador Dalí decide să îi transmită un mesaj ironic prin intermediul unei telegrame, în care îi spune: „Apreciez profund actul dumneavoastră istoric de instituire a sceptrului prezidențial”, însă gluma lui nu a fost înțeleasă la București și a fost publicată în ziare. Datortiă acestui moment, Ceaușescu nu s-a despărțit de sceptrul său prezidențial până la moarte, păstrându-l în biroul sediului Comitetului Central, actualul Palat al Ministerului de Interne.

Câțiva ani mai târziu, în 1978, soții Ceaușescu și-au continuat numeroasele vizite din jurul globului, ajungând în luna iunie al acelui an chiar în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Englezii își doreau o nouă piață de desfacere, căci firmele occidentale încă erau interesante în România, dar soții Ceaușescu erau interesați doar de dezvoltarea industriei aeronautice. Totuși, cum avea să se dezvăluie mai târziu, toată vizita de trei zile a fost un mare moment tragicomic, care a scris titlul ziarelor din occident. Lipsa de etichetă a soților Ceaușescu și comportamentul lor pur și simplu bizar au adeverit avertizările președintelui francez Valery Giscarad d’Estaing asupra vizitei, regina creându-și o imagine dezgustătoare față de conducătorii României. Recunoaște mai târziu că într-o dimineață a acelei vizite, când iși plimba câinii în grădina Palatului Buckingham și i-a văzut apropiindu-se din directia opusă s-a ascuns după un tufiș pentru a-i evita. Dar ce au facut atât de rău încât să stârnească acest sentiment în inima reginei? Încă de dinainte să calce pe pământ străin, Elena C. a încălcat vestimentația potrivită acestei întâlniri, mai exact purtând pălăria. În timpul drumului cu caleștile regale către palat, o mulțime de oameni au fost prezenți, precum Regele Mihai I, care declară mai târziu : „Ce am simțit să-l văd pe Ceaușescu cu Regina, în caleașcă acolo la Londra... nu mai știam ce să mai cred! Dacă am ajuns în așa un hal, că până și în Anglia să trebuiască să se facă lucruri din astea, nu puteam să concep asemenea lucruri”, iar alții țineau pancarte cu mesaje anti-comuniste pe ele. Odată ajunși la palat, comportamentul soților s-a înrăutățit, traducătoarea acestora recunoscând că: „Aveam impresia că sunt posedați de un demon care îi impinge la marginea nebuniei”, aceștia abuzând staff-ul palatului și incepând să-și însușească din ce în ce mai multe obiecte de valoare ușor de luat din camera unde au stat. Nu au încetat nici la unul dintre dineurile oficiale, unde Elena C. refuză atât să renunțe la unul dintre accesoriile ei la masă, etola de vizon, cât și ordinea așezării la masă, astfel restabilind-o personal. Regina Elisabeta a II-a îi spune regelui Mihai I de sentimentul ciudat, neplăcut pe care îl avea când îl privea de la balcon pe Nicolae Ceausescu și pe alți oficiali români plimbându-se prin grădina palatului.

Conducătorul României dintre anii 1965 și 1989 este în mare parte ținut minte pentru greșelile sale colosale în conducerea unui stat cu un potențial atât de mare, însă aceste întamplări sugerează nivelul la care se afla Nicolae Ceaușescu.


Text: De Secara Victor-Cristian

Grafica: Tudor Caramavrov

PR: Popescu Cristina

Comentarii

Postări populare