Oskar Schindler

 



Schindler a fost un industriaș german, afacerist și spion al Partidului Nazist, născut într-o familie germană care trăia în Svitavy, Moravia. El este recunoscut pentru salvarea a peste 1000 de evrei din Holocaust, deoarece i-a a angajat în fabricile sale din Polonia dintr-o dorință puternică de a face profit. A absolvit mai multe școli din Brno, apoi a lucrat pentru companiile agricole ale tatălui său, până când s-a alăturat armatei cehoslovace în 1938 și a fost avansat la gradul de corporal de rezervă.

Tot în 1938 s- a alăturat partidului separatist german Sudeten și a devenit timp de doi ani spion pentru Abwher, serviciul militar de informații al Germaniei Naziste, el fiind cetățean cehoslovac. Pentru Abwehr, Schindler a colectat informații de infrastructură, despre mișcările de trupe, precum și de recrutarea altor spioni în Cehoslovacia, în vederea invaziei planificate a Germaniei naziste. La 18 iulie 1938, Schindler este arestat de guvernul ceh, fiind acuzat de spionaj și condamnat la moarte, dar este eliberat ca prizonier politic datorită Acordului de la München, acord în baza căruia teritoriul ceh Sudet fusese anexat de Germania. O lună mai târziu, pe 1 noiembrie, Schindler a solicitat aderarea la Partidul Nazist, urmând să fie acceptat în anul următor.

După ce i-a fost oferit un timp liber pentru a se reface la Svitavy, Schindler a fost promovat drept secund la Abwehr și mutat la granița ceho-polonă în ianuarie 1939, continuând să lucreze pentru Abwehr până în toamna anului 1940, când a fost trimis în Turcia pentru a investiga corupția dintre ofițerii Abwehr desemnați la ambasada germană de acolo.

În timpul războiului, Schindler a obținut o fabrică de vase emise în Cracovia, Polonia, unde a început să angajeze muncitori evrei, dându-și seama că așa îi poate salva și proteja de persecuțiile naziste, iar prin cheltuirea unor sume considerabile a reușit să oprească deportarea și exterminarea lor și să facă un loc sigur din fabrica sa.

După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Schindler intrase în mari dificultăți financiare, dar și personale, cheltuindu-și toți banii pentru a le da mită superiorilor naziști cu scopul de a-și salva evreii. A fugit alături de familia sa în Elveția, fiind susținut de evrei, apoi s-a întors, a părăsit Germania și a plecat în Argentina, unde a încercat să dezvolte diverse afaceri, dar a eșuat. În anul 1957 revine singur în Germania și reușește să trăiască o viață destul de modestă, fiind ajutat de donațiile din partea asociației „Evreii lui Schindler”.

În 1962 i-a fost acordat premiul ”Drept între popoare” pentru cinstirea victimelor Holocaustului, iar după moartea sa din 9 octombrie 1974, a fost hotărât ca el să fie înmormântat în cimitirul catolic din Ierusalim, devenind primul nazist înmormântat în Israel. Schindler rămâne un mare exemplu în istorie, ce denotă un curaj notabil în mijlocul terorii naziste, pentru că și-a riscat propria viață salvându-i pe lucrătorii evrei.

În 1993 a apărut unul dintre cele mai celebre filme din istoria cinematografiei, premiat cu 7 oscaruri, în regia lui Steven Spielberg- Schindler's List, acesta fiind bazat pe romanul lui Thomas Keneally publicat în anul 1982 sub numele de Schindler's Ark.



Text: Ambrozie Bianca
Grafica: Bidireci Bianca
PR: Vulpe Mara

Comentarii

Postări populare