Maria Antoaneta, o regină neînțeleasă

 

Maria Antoaneta, ultima regină a Franței, s-a născut sub numele de Maria Antonia Josepha Joanna, la data de 2 noiembrie 1755, în Viena, Austria.

Aceasta a fost al cincisprezecelea și ante-penultimul copil al Mariei Theresia, împărăteasa Austriei, și al împăratului Francisc I. Maria Antoaneta a avut parte de o copilărie relativ lipsită de necazuri. A primit educația tipică unei fete din înalta societate a secolului al XVIII-lea, care era bazată cel mai des pe principiile religioase și morale, în timp ce frații săi studiau subiecte academice. După încheierea Războiului de Șapte Ani, care a avut loc între anii 1740-1748, păstrarea fragilei alianțe dintre Austria și Franța a devenit o prioritate pentru împărăteasa Maria Theresia. Consolidarea alianțelor prin intermediul căsătoriilor era o practică comună printre familiile regale europene la vremea respectivă. În anul 1765, Ludovic (cunoscut și ca Ludovic Ferdinand), fiul monarhului francez, Ludovic al XV-lea, s-a stins din viață, astfel succesorul tronului Franței a devenit nepotul său, în vârstă de doar 11 ani, Ludovic-Auguste. În câteva luni, s-a hotărât ca Maria Antoaneta și Ludovic-Auguste să se căsătorească. Maria Antoaneta și Ludovic-Auguste s-au căsătorit la data de 16 mai 1770. Tânăra femeie nu s-a adaptat bine vieții după căsătorie, deoarece nu era pregătită, iar desele scrisori trimise acasă arătau un dor de casă intens. ,‚Doamna, draga mea mamă”, scria într-una dintre scrisori, „nu am primit niciuna dintre scrisorile tale dragi fără să am lacrimi în ochi”. Aceasta s-a plâns de câteva ritualuri pe care trebuia să le efectueze drept o ,,lady” din familia regală franceză. ,,Mi-am aplicat rujul și m-am spălat pe mâini în fața întregii lumi”, referindu-se la ritualul prin care trebuia să se machieze în fața a zeci de curteni.

Din spatele unui portret mitizat, Maria Antoaneta pare mai mult un personaj tragic și mai puțin o regină într-o Europă aflată în miezul schimbării. În fastul curții de la Versailles, în intimitatea, voit idilică, din cătunul reginei și în pamfletele epocii, zărim doar un fragment dintr-un portret mult mai nuanțat. Corespondența, memoriile timpului și câteva tablouri, prea puțin cunoscute, completează o imagine plină de detalii inedite. Dincolo de tânăra răsfățată și nepăsătoare, putem zări o mamă afabilă, o regină deranjată de etichetă și, nu în cele din urmă, un personaj politic. Viața acestei regine, ce a stat sub semnul strălucirii frivolității, intrigilor și tragediei, ne oferă posibilitatea înțelegerii unei epoci definitorii pentru istoria europeană. Înainte de a fi o victimă nevinovată a isteriei revoluționare, Maria Antoaneta a fost o victimă  a glamourului, poate primul personaj „tabloid” din istoria lumii. A fost bârfită și urâtă cu ferocitate, de la înalta societate până la țărănime, pentru ceea ce era (o „străină”, deși toate reginele Franței aveau obiceiul să fie din străinătate) și, mai ales, pentru ceea ce nu era - o „vampiră care suge sângele poporului” etc.

Problema Mariei Antoaneta și a întregii clase aristocratice de dinainte de 1789 este faptul că era complet decuplată de la viața reală. Poporul trăia în mizerie, iar curtea trăia în lux, motiv pentru care reacția celor mai mulți a fost teribilă. Prizonieră a propriei poziții, aristocrația a plătit până la urmă pentru o stare de fapt: huzurul și extravaganțele de la curte au părut multora, la un moment dat, indecente. Această ,,indecență” nu era, însă, decât urmarea firească a secole de monarhie absolută. De asemenea, Maria Antoaneta mai este ,,acuzată” de replica „Dacă n-au pâine, să mănânce cozonac!”. Este adevărat lucrul acesta? Ei bine, nu. Pentru început, trebuie menționat că traducerea din franceză a fost ușor exagerată. Relatările inițiale afirmau că aceasta ar fi spus „Qu'ils mangent de la brioche” („să mănânce brioșă”), ceea ce în Franța se referă la un anumit tip de pâine mai dulce și mai scumpă decât bagheta clasică, dar, chiar și așa, traducerea hiperbolică nu schimbă ideea, cel puțin din punct de vedere propagandistic, că regina Franței era arogantă și complet desprinsă de realitățile clasei muncitoare. Din păcate, cu astfel de aristocrați fără inimă în fruntea țării, lucrurile nu se vor schimba niciodată pentru cetățeanul francez de rând. Cum ar spune unele persoane, „Vive la révolution”!


Text:Alexandra Ștefănescu

Grafica:Călin Sofia Diana

PR: Popescu Cristina

    

Comentarii

Postări populare