Martha Bibescu - Nimfa Europa


"Frumoasă, cultă, bogată – toate la un loc pentru o singură ființă sunt un păcat de neiertat"
-Christopher Birdwood Thomson,atașat militar al Marii Britanii în România pe perioada Primului Război Mondial

Martha Lahovary s-a născut la 28 ianuarie în București,anul nașterii fiind încă un subiect de dezbatere pentru istorici dar se presupune că a apărut pe lume între anii 1886-1891.Tatăl său Ion N. Lahovari,a participat împreună cu frații săi la organizarea instituțiilor României moderne iar mama sa,Smaranda Mavrocordat era înrudită cu prima familie de domni fanarioți din spațiul românesc.

Fiind născută într-o familie cu un rang înalt în societate,aceasta a avut parte de o educație aleasă,pe care o va completa într-o mănăstire din Belgia.

La începutul secolului XX, la o vârstă fragedă s-a căsătorit cu prințul George Valentin Bibescu,unul dintre marii piloți ai României.Astfel,scriitoarea devine prințesa Martha Bibescu,intrând într-o familie princiară din care fac parte și contesa Ana de Noailles și Elena Văcărescu,dar și descendenți ai lui Napoleon Bonaparte.Cuplul a avut un singur copil,o fiică pe nume Valentina.

După călătorii prin mai multe țări ale lumii, printre care și Persia, unde prințul George Valentin Bibescu primește o însărcinare diplomatică, Martha Bibescu își publică, la întoarcerea în Franța, prima sa carte: Les Huit Paradis/Cele opt raiuri în 1908,volum care avea să fie premiat de Academia Franceză şi care o propulsa pe prinţesă în rândul celor mai apreciaţi scriitori ai vremii.

Era doar prima apariţie editorială a prinţesei, dintr-o serie de aproape 40 de lucrări impresionante, care cuprinde note de călătorie, romane autobiografice sau istorice, evocări ale unor personalități, versuri, proză, eseuri, corespondență şi o serie de biografii istorice, unele dintre acestea fiind semnate cu pseudonimul Lucile Decaux.

În anul 1911, George Valentin Bibescu i-a oferit drept cadou de nuntă soției sale Palatul de la Mogoșoaia,care avea să se ocupe cu renovarea sa începând cu anul 1912. Însăşi Regina Maria a fost prima persoană care a semnat în cartea de onoare a vizitatorilor palatului.

În perioada Primului Război Mondial, prinţesa a condus un spital din Bucureşti, în care erau îngrijite victime ale războiului și, rămânând sub ocupație germană, a servit drept prețioasă sursă de informații pentru Guvernul român refugiat la Iași.

În anii celui de – Al Doilea Război Mondial, Palatul Mogoşoaia a fost loc de întâlnire al diplomaților aliați, fiind, pentru câteva luni, închiriat legației elvețiene din România. Războiul a surprins-o pe prinţesă angajată civic în lupta împotriva pericolului reprezentat de Rusia stalinistă.

După 6 martie 1945, moșia de la Mogoşoaia a luată forțat de guvernul comunist, Martha Bibescu obținând de la autorități declararea ca monument istoric a palatului, pe care încă îl mai deținea, în acte.

În 1945, fiind alertată de ambasada Franței că s-ar putea să fie arestată, Martha Bibescu părăsește România la bordul unui avion englez cu destinația Napoli, de unde pleacă la Paris și apoi în Anglia.

Din 1955 devine membră a Academiei Regale de limbă și literatură franceză din Bruxelles, în fotoliul pe care îl ocupase contesa Ana de Noailles. În 1962 primește în Franța Crucea Legiunii de Onoare.

Se stinge din viață la 28 noiembrie 1973 la Paris, fiind înmormântată la Castelul Menars⁠,pe domeniul soacrei sale,pe mormânt fiind numită ,,scriitor francez’’ ,chiar daca prințesa Bibescu nu și-a uitat niciodată originile românești.

Text: Păiușan Ilinca-Georgiana

Grafică: Daria Desagă

PR: Tarbu Mihai Cristian

Comentarii

Postări populare