Machiajul: o binecuvantare și un blestem


 Prima oară întâlnit în Egiptul Antic, machiajul are o istorie lungă și complicată. Utilizat atât de femei cât și de bărbați, acesta avea mai multe scopuri. Foloseau un machiaj specific pentru ochi, buze și chiar și uleiuri parfumate pentru a-și proteja pielea și ochii de soare și nisip. Reprezenta, de asemenea, și statutul social. Persoanele bogate se îmbrăcau cu haine mai scumpe și purtau machiaje mai extravagante.


Cu timpul, datorită semnificației sociale, această formă de exprimare a devenit un element sacru. Frumusețea era un dar sfânt pentru egipteni. Astfel, oamenii au început să perceapă machiajul ca fiind un lucru protector ce urma să le ofere binecuvântarea zeilor. Unul dintre cele mai importante simboluri din lumea egipteană este ochiul lui Horus, care apărea pe bărci și în picturi, dovadă a influenței machiajului asupra culturii lor.


In China, femeile obișnuiau sa își picteze un semn roșu în mijlocul frunții. Această practică s-a păstrat pentru secole și se întâlnește și astăzi în India și Nepal, unde semnifică un devotament pentru latura spirituală și religioasă a vieții. În alte culturi, a devenit un element important în timpul ritualurilor. Marca uneori trecerea la un alt statut social.

Prima dovadă a machiajului folosit pentru înălbirea feței apare în Grecia Antică, dar nu dispare în aceeași perioadă. Se utiliza astfel și în Japonia, iar mai încolo este introdus și printre femeile Evului Mediu. Cu toate acestea, o culoare foarte deschisă a tenului este greu de obținut, iar oamenii au început să folosească chimicale cu adevărat nocive pentru a atinge acest standard imposibil. Grecii foloseau carbonatul de plumb si calcarul. În Evul Mediu, fețele erau în continuare albite cu extras de plumb, toxic și dăunător organismului, iar pentru a obține tenul alb recurgeau la metode foarte dure, își tăiau venele sau consumau oțet.


Cu timpul, machiajul a devenit mai sănătos și ușor de utilizat. În Roma Antică, femeile aveau sclavi specializați în aplicarea acestuia. Deși în zilele noastre nu mai există aceste metode barbare, putem apela mereu la un make-up artist pentru ajutor.


Machiajul a devenit astăzi mai mult decât o metodă de a ne înfrumuseța, este chiar un mod de exprimare. Oamenii au libertatea să își altereze trăsăturile sau să se transforme în adevărate opere de artă.


Text: Simina Anghelusiu

Grafică: Maria Marinescu

Comentarii

Postări populare