8 Martie - Rezoluții și Revoluții

 


Deși în Antichitate ziua femeii era sărbătorită odată cu zeița Rhea, mama tuturor zeilor, astăzi este comemorată datorită realizărilor politice și luptei împotriva violențelor și discriminării a femeilor din secolul trecut.


Chiar dacă mișcarea de emancipare a femeilor își regasește originea la finalul secolului al XIX-lea, având ca scop obținerea drepturilor egale și fiind susținută în perioada primului război mondial de sporirea importanței rolurilor feminine din societate, drumul către declararea zilei de 8 martie drept Ziua Internațională a Femeii începe în 1908, odată cu protestul a peste 15.000 de femei din Statele Unite ale Americii pentru mai multe drepturi, salarii mai mari și condiții mai bune de lucru, fiind urmat de sărbătorirea primei Zi Naționale a Femeii, pe 28 februarie 1909, în urma unei declaraţii a Partidului Socialist din America. Internaționala socialistă se întrunește în anul următor la Copenhaga și decide stabilirea unei zile internaționale a femeii, însă, nehotărându-se asupra unei date exacte, pe 19 martie 1911 este sărbătorită pentru prima dată în Europa, mai exact în Austria, Germania, Danemarca și Elveția.


Următorul pas a fost în 1917, odată cu revolta din Saint Petersburg. Ieșirea Rusiei din război, înlăturarea raţionalizării alimentelor şi abolirea dinastiei ţariste erau scopurile femeilor din Uzina Putilov care au pornit atunci o grevă, a cărei reprimări a dus la declanșarea revoluției bolșevice. Greva începuse pe 23 februarie după calendarul iulian, adică ziua de 8 martie după calendarul gregorian. În urma acestui eveniment, Alexandra Kollontai îl convinge pe Lenin să oficializeze Ziua Internaţională a Femeii în Uniunea Sovietică. Răspândirea regimului comunist de după încheierea celui de-al doilea război mondial a dus la generalizarea acestei sărbători, asociată în acel moment și cu Ziua Mamei, femeile bucurându-se de un program mai scurt de lucru și chiar de programe artistice, în anumite instituții.


Adoptarea zilei de 8 martie drept Ziua Internațională a Femeii s-a realizat printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU din 1977, după ce a fost sărbătorită oficial pentru prima dată pe 8 martie 1975, în anul internațional al femeii. După 1989, 8 martie a rămas doar Ziua Femeii, dispărând conotația sa politică. Astfel, Ziua Mamei s-a mutat în prima duminică din luna Mai, dar foarte mulți oameni continuă să sărbătorească 8 Martie ca în timpul comunismului.


Text: Andreea Stănescu

Grafică: Maria Marinescu

Comentarii

Postări populare