Agentul GX-36, spionul lui Ceaușescu la Europa Liberă
Prezența românească la sediul din München al Radio Free Europe a reușit să fie angajată a redacției pentru o perioadă de două luni, în anul 1979. “Konrad”, ”Aurel Bantaș”, ”Alexandru Sîrbu”, ”GX-36”, ”Petre Pintilie” și ”Kraus” a fost numit Ivan Deneș, care în 1963 a fost recrutat ca informator în timp ce era închis la închisoarea Gherla. În următorul an a susținul munca de reeducare a deținuților, furnizând informații organelor Securității, iar apoi a fost grațiat. Și-a dovedit loialitatea după ce în perioada 1964-1970 a furnizat informații despre foști condamnați, majoritatea diplomați străini, cu care s-a întâlnit. “Prinde picior” în Europa Liberă după ce, angajat fiind al agenției de presă Springer, începe să intre în contact cu Noel Bernard, directorul departamentului românesc al Radio Europa Liberă, pe care îl ispitește promițându-i un exemplar în versiune original al romanului interzis de cenzura din România, “Biserica neagră” de Anton Baconsky.
Printr-o notă a Securității aflăm că, împreună cu alții, era însarcinat cu “paralizarea activității radioului, neutralizarea unor redactori, producerea de vătămări corporale și avarierea și distrugerea unor clădiri și instalații ale postului”, astfel având loc atentatul din 1981. Alt rol important l-a avut în încercarea de asasinare a lui Emil Georgescu. După eșuarea planului de asasinare, la procesul celor doi francezi găsiți acuzați vine drept martor al apărării, susținând că a fost coleg de birou cu Emil în redacția Europei Libere, și în urma apropierii a aflat că acesta câștiga de trei-patru ori la birou său de avocatură cât câștiga la redacție scoțând oameni clandestin din România. Ulterior, Emil Georgescu este discreditat, iar implicarea Securității se menține la nivel de bănuială.
În 1991 Deneș este trecut pe linie moartă, încetând să mai activeze ca spion, care nu a adus un folos mare Securității, pentru că a fost descoperit și întors.
Text: Andreea Stanescu
Grafică: Mara Ciobanu
Comentarii
Trimiteți un comentariu