Evolutia limbii grecesti

 


   Greaca este o limba indo-europeana care a cunoscut, de-a lungul secolelor, o multime de transformari si mutatii care o fac sa fie una dintre cele mai interesante din punct de vedere linvistic si studiate limbi de catre oamenii de stiinta din zilele noastre. Istoria ei este una foarte bogata, fiind strans legata de toate marile evenimente istorice care au decis soarta poporului grec si a regiunilor pe care le-au dominat.

   Prima etapa care se distinge in evolutia acestui grai este greaca comuna. Ea este neatestata in scris si cuprinde perioada de la desprinderea de limba indo-europeana si pana la aparitia primelor texte scrise. De la aparitia primelor texte scrise si pana in secolul III inainte de Hristos, cand cetatile grecesti cad sub stapanire macedoneana, are loc a doua perioada de dezvoltare, numita greaca veche sau elina. Aceasta este limba in care au scris marii poeti (Homer, Hesiod), istorici (Tucidide, Xenofon) si filozofi greci (Platon, Democrit, Aristotel).

   Urmeaza limba koine, in care a fost redactat noul testament si care a fost folosita in toate terioriile cucerite de Alexandru cel Mare. Odata cu caderea Romei din anul 476 incepe perioada bizantina, care se termina in anul 1453. Din secolul XV si pana in prezent este vorbita neogreaca.


Text: Ghiorghe Cristian

Grafica: Bechi Yasmine

Comentarii

Postări populare