Sofia Ionescu, prima femeie neurochirurg din lume


   În anul 1920, pe 25 aprilie, la Fălticeni se năştea Sofia Ionescu, iar ea avea să devină prima femeie neurochirurg din lume.

   Încă de mică și-a dorit să devină medic, însă ea nu a fost încurajată de tatăl ei spre acea carieră. Depăşind toate barierele impuse de la societate la părinți, Sofia Ionescu studiază medicina la Facultate de Medicină din București în anii 1939-1945, având unii dintre cei mai excepționali profesori precum George Emil Palade. 

   În perioada studenției Sofiei, era în curs și Al Doilea Război Mondial, de aceea a fost nevoită să îngrijească răniții ajunși la spitalul din Fălticeni în vacanțele de vară.

   Neurochirurgia era considerată una dintre cele mai complicate domenii ale medicinei, de aceea, având în vedere perioada istorică, femeile nu erau considerate suficient de bune încât să ajungă medic neurochirurg. Însă, în anul 1943, Sofia obține un post de intern la serviciul de neurochirurgie al Spitalului nr. 9 din București, unde lucra foarte mult din cauza războiului, apoi Sofia Ionescu a intrat în echipa neurochirurgicală condusă de profesorul Dimitrie Bagdasar care a ajutat-o în parcursul ei spre cariera de medic neurochirurg. 

   În anul 1944, Sofia Ionescu a trebuit să opereze un băiețel pe creier, deoarece doctorul Dimitrie Bagdasar avea o rană la deget și nu putea opera. Operația a fost una de succes, chiar dacă era prima operație pe creier pe care Sofia Ionescu o realizase, ceea ce l-a convins pe doctorul Dimitrie Bagdasar de abilitățile ei. 

    Când a terminat facultatea, ea s-a căsătorit cu Ionel Ionescu, unul dintre membrii echipei lui Dimitrie Bagdasar. Aceasta a vorbit de multe ori despre cât de mult munceau amândoi și de aceea le era foarte greu să aibă și o viață normală pe lângă cariera lor.

   Când a fost în Franța în 1970, însoțind o pacientă, medicii francezi nu au putut crede că există o femeie neurochirurg, așa că i-au cerut Sofiei să le arate mâinile pentru a vedea bătătura specifică neurochirurgilor de pe degetul inelar și surprinși au observat că ea avea o bătătură foarte mare pe degetul inelar, ceea ce le-a demonstrat că nu doar că operase o dată, dar făcuse multe operații în cariera ei.

   În anul 1990, în urma unei operații de cataractă, Sofia Ionescu a trebuit să se pensioneze, iar la vârsta de 88 ani, în 2008, a murit. 



Text: Iordache Emilia

Grafica: Cioaca Miruna





Comentarii

Postări populare