Moartea Albă, cel mai mortal lunetist din istorie
Simo Häyhä a fost desemnat drept cel mai mortal lunetist din istorie. Cunoscut și sub numele de "Moartea Albă", acesta a fost un lunetist finlandez căruia i se atribuie uciderea a peste 500 de soldați inamici în 100 de zile, în timpul Războiului de Iarnă, între 1939 și 1940.
În 1925, la vârsta de 20 de ani, Häyhä a fost înrolat pentru un an de stagiu militar. Și-a demonstrat de timpuriu abilitățile militare și, după numai un an, avansase deja la gradul de caporal. După terminarea anului obligatoriu de armată a rămas preocupat de tragerea cu arma. Acesta era capabil să lovească o țintă aflată la 150 de m depărtare, de 16 ori într-un singur minut.
În cele aproape o sută de zile cât a fost în luptă a ucis cinci sute de soldați cu arma de vânătoare. Într-o singura zi, a reușit performanța de a împușca 25 de soldați.
Häyhä a fost nevăzut și neauzit, dar în același timp a țintit soldații inamici cu o precizie mortală. Häyhä a reușit acest lucru grație unor tactici militare nemaiîntâlnite la acea vreme. Camuflajul alb i-a permis să se confunde cu peisajul de iarnă iar în timpul nopții, își vizita adesea pozițiile de tragere "preferate", făcând toate pregătirile și îmbunătățirile pe care le considera necesare. În jurul său aduna bancuri de zăpadă pentru a se ascunde iar înainte să așeze pușca bătea zăpada acolo unde vroia sa o pună, pentru a nu se ridica zăpada atunci când trăgea. De asemenea, pentru a-și ascunde respirația, ținea zăpadă în gură.
Un lucru interesant este faptul că acesta nu folosea lunetă pentru a trage.
Acesta considera că sticla telescopica se aburește ușor la temperaturi joase,iar prin mira de fier putea vedea mai ușor poziția lunetistului inamic, în plus, lumina soarelui se reflecta în luneta și putea fi dat de gol foarte ușor. Folosind luneta telescopica, un lunetist trebuie să ridice mai mult capul.
Strategia sa a fost să aștepte în zăpadă, împușcând orice soldat sovietic pe care îl zărea în raza de acțiune.
În martie 1940, apărarea finlandeză a fost spartă. În timpul retragerilor, Simo a rămas în tranșeu, încercând să-și acopere camarazii. Häyhä a fost lovit în maxilar de un glonț exploziv, intrând într-o comă de 11 zile, din care s-a trezit în ziua în care s-a încheiat Războiul de iarnă.
Deși această rănire a pus capăt carierei militare a lui Häyhä și i-a lăsat fața deformata permanent, el a obținut numeroase premii militare și o promovare record la gradul de sublocotenent.
În deceniile următoare, Häyhä a continuat să participe la competiții de tir, dar în rest a dus o viață remarcabil de liniștită, primind o fermă din partea guvernului finlandez și alegând ca hobby creșterea câinilor. A murit în 2002, la vârsta de 96 de ani, iar în Finlanda este încă amintit ca un erou național.
Text: Micloși Ioana
Grafica: Cioaca Miruna
Comentarii
Trimiteți un comentariu