Viața tumultoasă a lui Henri de Toulouse-Lautrec


   Când ne gândim la postimpresionism, primul nume care ne vine în minte este Vincent van Gogh. Însă, pe lângă acesta, au existat o mulțime de pictori talentați care au surprins publicul prin originalitatea și creativitatea lor. De exemplu, Henri de Toulouse-Lautrec a început să picteze în această perioadă și el însuși a afirmat: „Nu aparțin niciunei școli. Lucrez singur în ungherul meu”.

   Acesta s-a născut la 24 noiembrie 1864 la Albi, un oraș situat în sudul Franței. El provenea dintr-o familie de nobili, iar căsătoria dintre părinții săi era consangvină(mama și tatăl său erau veri primari). La 30 mai 1878, în urma unui accident, micul Henri rămâne invalid și nu mai crește în înălțime, chiar și la maturitate având numai 152 cm.

   Părinții săi văd că acesta este cu adevărat talentat și îl trimit la Paris. În 1882 el începe studiile sub îndrumarea lui Léon Bonnat și a lui Fernand Cormon. Henri se împrietenește cu alți artiști și își trăiește viața din plin în cartierul Montmartre. Doi ani mai târziu, el părăsește casa părinților săi și se mută în fostul atelier al lui Edgar Degas, pictor considerat de Henri un adevărat maestru în artă.

   El o întâlnește pe Marie-Clementine, cunoscută sub numele de Suzanne Valadon, nume pe care chiar pictorul i l-ar fi sugerat, considerându-l mai potrivit pentru lumea artei. Fiind deja un model pentru Pierre-Auguste Renoir, Suzanne Valadon acceptă să pozeze și pentru Lautrec. Cei doi încep o poveste de dragoste pasională și Henri este vrăjit de frumusețea și simplitatea ei aparte. Însă, dupa ceva timp, Valadon îl părăsește pe acesta. Pictorul începe să aibă probleme cu alcoolul și devine un client fidel al cabaretului din Paris. Totuși, se pare că săptămânile întregi petrecute acolo îi servesc drept sursă de inspirație pentru numeroase lucrări. El își expune operele de artă alături de artiști precum Georges Seurat, Paul Signac sau Camille Pissarro și devine primul pictor din acea perioadă care realizează afișe, ilustrând viața de noapte a Parisului. Cel mai celebru dintre acestea se intitulează ,,Moulin Rouge - La Goulue’’ și este înfățișată Louise Weber, o dansatoare de cabaret faimoasă din acea epocă.

   Henri de Toulouse-Lautrec devine unul dintre cei mai cunoscuți pictori ai vremii, dar, încet-încet, nopțile nedormite și alcoolul excesiv îl distrug. Acesta moare la doar 36 de ani, în brațele mamei sale, fiind bolnav de sifilis.



Text: Balan Miruna

Grafica: Paunoiu Cristian




Comentarii

Postări populare