Premiile Grammy, din 1959 până în prezent
" There’s no half singing in the shower, you’re either a rockstar or an opera diva”
– Josh Groban
Cântăreți precum Taylor Swift, Adele, Beyonce, Stevie Wonder și mulți alții au cucerit industria muzicală de-a lungul anilor prin așa-numitele Grammy Awards, cele mai prestigioase premii muzicale ce recunosc atât orice artist sau formație, indiferent de vârstă sau categorie, cât și echipa de producție din spatele camerelor, care a participat la realizarea proiectelor muzicale. Deși acestea nu au nicio valoare proprie, câștigarea unei astfel de recompense atrage după sine numeroase oportunități și șanse noi muzicienilor câștigători care vor să se lanseze în continuare. Vom vorbi în acest articol despre începuturile acestor premii care au adus glorie și validare tinerilor artiști, cât și despre starurile epocii trecute care au influențat prin ele muzica modernă!
The Gramophone Awards și-a făcut apariția în timpul epocii jazzului, în anii 60’, ca urmare a dorinței de a crea un show la fel de important ca premiile Emmy sau Oscar, dar în domeniul muzical. Academia Națională a Artelor și Științelor de Înregistrări este cea care decernează aceste premii încă din 4 mai 1959 în urma unor cercetări meticuloase a operelor muzicale realizate de artiștii anului respectiv.
The Big Four: „Albumul anului”, „Discul anului”, „Cântecul anului”, „Cel mai bun artist nou” și „Premiul Grammy pentru cea mai bună carieră” sunt cele mai cunoscute titluri, toate fiind împărțite în funcție de stilul muzical: pop, electronic, muzică instrumentală contemporană, rock, rap, country, jazz, latino, gospel, american roots, etc. (în mod ironic, doar Christopher Cross și Adele au reușit să câștige aceste patru premii principale).
În timp ce, la începuturi, se includeau doar 28 de categorii de premii, odată cu trecerea anilor și dezvoltarea diverselor ramuri ale muzicii, s-a ajuns la peste 84. Telespectatorii din prezent pot vedea doar cei mai renumiți cântăreți care câștigă premiile, iar câteva dintre categorii au dispărut odată cu trecerea timpului.
În acea seară, pentru prima oară în istoria muzicii, legende precum Frank Sinatra, Sammy Davis Jr., Dean Martin, Gene Autry, Johnny Mercer, Henry Mancini sau André Previn s-au strâns în Grand Ballroom din hotelul Beverly Hilton, CA, pentru a participa la prima astfel de organizare. Revista Billboard declara de pe atunci: „Academy Smoothly Moves Into Orbit: First Awards Well-Organized Affair As Top Stars Go On Parade.”, neștiind că acea seară urmează să fie denumită pentru decenii întregi The Music’s Biggest Night.
Frank Sinatra a ieșit în evidență în acea seară prin cele șase nominalizări ale sale la categorii diferite, însă, în mod ironic, nu a câștigat vreun premiu principal, fiindu-i luat locul de către Domenico Modugno, cu cântecul „Nel Blu Dipinto Di Blu (Volare)” și Henry Mancini cu albumul anului: „The Music from Peter Gunn”.
Din fericire, cântărețul nu s-a rezumat doar la atât, ci a câștigat totuși un premiu pentru funcția sa de director artistic pentru albumul „Only the Lonely”, reușind să atingă astfel performanța de a avea un premiu Oscar, Golden Globe și, într-un final, și unul Grammy, după cei câțiva ani de pauză ai săi.
Ella Fitzgerald, poreclită „Queen of Jazz” sau „First Lady of Song”, a câștigat încă din 1959 generosul titlu de „Best Vocal Female Performance”. Fiind remarcată pentru vocea sa excepțională (registrul său vocal atingea 3 octave) la un teatru din Harlem, New York, a reușit să ducă muzica la următorul nivel, dezvoltarea stilului vocal interpretativ modern și să câștige încă 13 astfel de premii.
În 1997, LeAnn Rimes s-a aflat pe locul întâi la vârsta de doar 14 ani la categoria de country-pop performance și a fost considerată cea mai tânără câștigătoare întâlnită vreodată, alături de Blue Ivy Carter, fiica lui Beyonce.
Spre final, putem trage concluzia că decernările premiilor Grammy au reușit timp de 63 ani să lanseze sute de tineri muzicieni care visau la o carieră prestigioasă, în ciuda valorii lor pur simbolice și să atragă atenția asupra micilor staruri care urmează să strălucească în lumina reflectoarelor.
Text: Pridie Carmen-Andreea
Grafica: Cioaca Miruna
Comentarii
Trimiteți un comentariu