Elena, Regina Mamă a României


 

Sper să greșesc, dar sunt convins că toți cititorii noștri s-au născut după ce Romania a devenit republică, deci nu au cum să cunoască Regatul României. Cei mai cunoscuți regi printre elevi sunt Ferdinand și Maria, regii României Mari, dar și Regele Mihai I, cel cu care dinastia Hohenzollern Sigmaringen a plecat din fruntea statului prin mișcarea comuniștilor din 1948 care l-a făcut pe rege să abdice. Studierea momentului abdicării m-a făcut să remarc o personalitate a României, o adevărată regină, Regina Mamă Elena, mama regelui, care i-a fost alături necondiționat fiului său în acele momente dărâmătoare. 


Născută sub numele de Elena a Greciei în 1896, principesa elenă a avut parte de educație britanică, într-o școală care pregătea viitoarea clasă aristocrată. S-a măritat mai apoi cu Regele Carol al II-lea al României, de care a divorțat. Ca o femeie extraordinar de deșteaptă academic și emoțional, Reginei Mamă nu i-a fost greu să învețe româna, pe lângă cele 6 limbi pe care le vorbea deja, și să creeze legături cu oamenii poporului, care o îndrăgeau enorm. La data plecării în exilul Elveției, din gara Sinaia la 3 ianuarie 1948, Regina Mamă a lăsat în urmă palatele decorate cu bun gust chiar de către ea, realizările sale pe plan social și poporul care cânta de pe marginea căilor ferate imnul regal, deși știau că pot fi persecutați de comuniști. A fost tot timpul conștientă de faptul că ceea ce se întâmpla cu propria țară era acceptat de Vest, dar totuși nu a încetat să își salveze țara, făcând-o alături de fiul ei, Regele Mihai.

Ce a făcut concret? Regina era remarcată pentru iubirea pe care i-o purta poporului, a fondat numeroase spitale, școli care îi purtau numele, și chiar grădinițe. Zvonurile spun că inițiativa comunistă de a construi Spitalul de Urgență a fost o idee de-ale ei pe care o împărtășise cu oficialii înainte de ‘48. Mai mult, ea a fost cea care a luptat cu toate puterile pentru siguranța evreilor și a salvat mai multe grupe de copii din Transnistria (o grupă avea 200 de copii, potrivit unei femei care a fost însăși salvată). Se spune că Hitler ar fi comandat lichidarea Reginei dacă nu se va fi oprit din salvat evrei. L-a confruntat de mai multe ori, în exil a pledat fără succes cauza României într-o întrevedere cu acesta, pe care îl descrie mai apoi nepoatelor sale, principesele, ca fiind un om extrem de neplăcut fizic, verbal și comportamental, bănuindu-l de anumite probleme psihice. 

După ce a fost întâmpinată la Laussane (Elveția) de mulțimea care striga din inimă “Vive le Roy!” “Vive la liberté!”, regina și-a găsit liniștea la Florența (Italia), in 1932.

M.S. Elena a României și-a petrecut o bună parte a vieții acolo. 


Villa Sparta, reședința regală, a fost un adevărat sanctuar al familiei regale. Florența a făcut-o imediat o parte importantă a vieții citadine. O intelectuală, Regina Mamă era familiarizată cu lumea artei, era o femeie cu un stil imens, care nu trecea neobservată, era încă regină în ochii italienilor. Micul castel florentin devenea o capitală culturală în sine, găzduind pe lânga familii regale din toată lumea, cum ar fi Regina Elisabeta a II-a a Angliei și Prințul Philip, o mulțime de artiști și scriitori, inclusiv pe Charlie Chaplin. Era prietenă cu Salvatore Ferragamo, care o îmbrăca, erau chiar foarte apropiați, sursele menționând durerea enormă resimțită de regină la moartea acestuia. Femeia cu sânge regal devenise o clientă fidelă a brand-urilor tipice italienești, precum Gucci, apreciind valoarea artistică a pieselor. Regina era o adevărată vedetă, ba chiar a ajutat cu donații Florența în perioada de inundații, sumele convertite ajungând la câteva sute de mii de euro.





Ceea ce mulți nu știau este că în spatele nobleței, fineții, eleganței imperiale și a colierului de perle, devenit un trademark, se afla o adevărată tristețe generată de dorul de România și români, țara pentru care s-a sacrificat și căreia i-a dăruit ultimul rege. Astfel, în noiembrie 1982 a murit, luând cu ea decenii de istorie. Ea a rămas totuși în inimile noastre și ale familiei ca Regina Mamă Elena, femeia cu simțul umorului, “o stea a Nordului” (citat din M.S. Custodele Coroanei Române Principesa Margareta), fină, diplomată și iubitoare.


Text: Radu Tanasescu

Grafică: Bianca Preda


Comentarii

Postări populare