Mitul Atlantidei - Povestea de dinaintea cutremurului care i-a pus capăt



 Menționat în numeroase romane SF, desene animate sau jocuri pe calculator, misterul privitor la dispariția insulei Atlantida a ajuns destul de cunoscut de-a lungul timpului și i-a fascinat pe iubitorii de mistere prin povestea sa uimitoare: multă lume știe despre dispariția ei, dar câtă lume știe despre apariția ei?

Deși termenul de „insulă”, oferă impresia unei fâșii de pământ micuțe abia vizibile în vastul ocean Atlantic, se spune că Atlantida, înainte de dispariția sa în jurul anului 9000 î.Hr. ar fi fost mai mare decât nordul Africii și al Asiei Mici la un loc, cu un lanț muntos în jurul coastelor și o câmpie întinsă în mijloc. Fiind creată de către zeii din Olimp atunci când aceștia au hotărât să își împartă lumea, este destul de explicabil faptul că aproape tot ceea ce o privește este fie magic, fie neștiut. Un exemplu ar fi natura locuitorilor, un subiect foarte discutabil: fiind pe jumătate oameni, pe jumătate zei, aceștia ar fi condus un imperiu puternic, o putere navală ce se întindea din Oceanul Atlantic până în estul Mării Mediterane. Capitala acestui imperiu, Atlantis, era un port alcătuit din trei cercuri concentrice formate din apă și pământ, în centrul căreia se afla templul zeului Poseidon, zeul grecesc al mării. Însă, exact ca și poporul său divers și așezarea de o mare complexitate, această insulă nu avea doar un templu oarecare: legenda spune că un aliaj metalic fabulos orna interiorul acestuia, cu o valoare chiar mai mare decât cea a aurului („Zidurile erau puse în evidență de lumina roșie a oricalcului”, scria filozoful grec Platon, fără de care nu am fi avut acces la numeroase informații vitale despre această insulă). Despre acest oricalc, care, tradus din limba greacă ar însemna „arama munților” („oreikhalkos”) se spune că s-ar fi găsit în solul Atlantidei în stare nativă. Compoziția sa chimică exactă nu este cunoscută, însă se speculează faptul că ar fi fost alcătuit în mare parte din cupru și zinc.

Una dintre descoperirile recente care a readus în prim-plan ideea că Atlantida ar fi fost mai mult decât un mit este tot legată de acest oricalc misterios: în luna februarie a anului 2015, în timpul unei explorări pe malul coastelor Siciliei, în apropiere de Gela, câțiva scafandri au descoperit mai multe obiecte metalice misterioase, vechi de peste 2500 de ani. Printre două coifuri corintice și o amforă din apropierea unor epave aceștia au avut ocazia să descopere 47 de lingouri despre care se presupune că ar fi din acest aliaj fabulos.


Dar, deși am descoperit caracteristicile populației și ale specialităților insulei, încă nu am aflat locația exactă a acestuia: motivul ar fi că nu există niciun izvor istoric care să ateste unde aceasta s-a situat în posibila sa perioadă de existență. Circulă însă multe teorii: filozoful Platon a localizat Atlantida în apropierea strâmtorii Gibraltar, iar inginerul în aeronautică Bernard Bamford aproape că a demonstrat validitatea celor spuse de filozof când a descoperit pe fundul oceanului Atlantic în tocmai acea zonă, în apropierea coastelor Marocului, un dreptunghi despre care a bănuit că ar fi Atlantida. Însă această descoperire, făcută din întâmplare în urma experimentării cu noua versiune a Google Earth – Google Ocean, nu este singura: alte speculații vorbesc despre arhipelagul Azore sau insula Santorini că ar fi alcătuit pe vremuri Atlantida, sau că s-ar situa lângă insula Bimini.


Și, într-un final, cum s-a scufundat? Cum a luat sfârșit celebra Atlantida? Ei bine, se spune că atlanții au devenit din ce în ce mai corupți din punct de vedere moral în urma prosperității pe care o căpătaseră încât zeii au hotărât să îi distrugă, provocând un cutremur uriaș care a scufundat Atlantida pentru totdeauna. Cauza cutremurului nu se știe.


”Cutremure foarte puternice și inundații violente și-au făcut apariția. Și după o zi și o noapte, întreaga insulă s-a scufundat sub apele oceanului și a dispărut. Tocmai din această cauză, în acea parte a oceanului nu se poate naviga și explora, totul fiind blocat de o barieră de noroi la o adâncime mică.”, se spune în Timaios, unul dintre dialogurile lui Platon.


Deși multe dintre elementele care alcătuiesc acest mit legat de insula fabuloasă sunt fantastice, specialiștii au găsit și un miez de adevăr. Totuși, acest lucru nu ar determina validitatea faptului că Atlantida ar exista, motiv pentru care este destul de posibil ca în următorii ani să nu se afle dacă mitul Atlantidei chiar este adevărat sau doar o născocire ingenioasă.


Text: Carmen Pridie

Grafică: Eva Mocanu


Comentarii

Postări populare