Ce simbolizează steagul roșu? (comunismul în România și nu numai)
Steagul roșu este un element reprezentativ pentru secolul anterior, un simbol al comunismului și al României ,,muncitorești”. Totul a început în 1948, când s-a impus ca proprietățile private să aibă steagul roșu, acestea fiind sub tutela Uniunii Sovietice. Între timp, în țara noastră, Brașov a fost orașul care a prosperat în domeniul transporturilor, aici apărând, după acordul socialiștilor, primele fabrici de mașini. Anul 1970 a reprezentat perioada de gloriei a Uzinei Steagul Roșu, care a primi numele de Autocamioane Brașov.
România întreprindea o activitate de export considerabilă în state precum Iugoslavia, China și multe țări asiatice. Calitatea autovehiculelor românești lăsa o impresie bună față de țara noastră în toate colțurile lumii.
Acum...facem un mic exercițiu. Gândește-te la poziția socială și la salariul unui muncitor industrial în zilele noastre. Nu chiar atât de favorabile, corect? Ei bine, pe atunci lucrurile stăteau chiar invers! Un muncitor de rând ducea un trai de invidiat, fiind apreciat pentru munca sa printr-un salariu de 3500 lei. Unii puteau câștiga chiar 7000-8000 de lei, ajungând să obțină la fel de mult ca primul-ministru din industria respectivă! Nu-i așa că era foarte bine încurajată dezvoltarea țării noastre în acest domeniu?
În urma revoluției și a modificării ideologiilor, relațiile cu China au fost întrerupte.
Însă producția în domeniul construcțiilor de mașini nu înceta să se dezvolte pe zi ce trece. Au fost construite 11 exemplare de tractoare de 200 de tone și 1100 de cai putere. Ca să îți dai seama la ce cote uriașe ajunsese dezvoltarea acestei industrii, ei bine ia în considerare că un Lamborghini Huracán are 610 de cai putere (aproape pe jumătate)! Ba mai mult, România producea un tractor la fiecare 9 minute!
Din nefericire însă, declinul nostru a fost cel mai accentuat dintre cele ale celorlalte țări comuniste fiindcă am avut speranțe deșarte în urma revoluției din 1989, crezând că la cârmuirea României vor veni lideri cu adevărat responsabili! În ziua de azi, țara noastră a rămas o umbră la ceea ce a fost în domeniul industrial, fiind distrusă treptat de mii de ,,Ceaușești locali”.
Înapoi în zilele noastre, în 2020, în urma altercației dintre Iran și Statele Unitate, țara asiatică a ridicat un steag roșu deasupra unei moschei, fapt interpretat ca o ațâțare la război.
În altă ordine de idei...dacă cineva te enervează și nu știi cum să-i dai de cap, arată-i un steag roșu. Acesta nu reprezintă doar conducătorii de stânga, ci și un semn al sfidării.
Text: Bianca Constantin
Grafică: Mara Ciobanu
Comentarii
Trimiteți un comentariu