Fanilia regală britanică


 

Familia regală britanică se numără printre cele mai puternice și longevive case regale care au existat. În prezent, este recunoscută sub titlul de Casa de Windsor, acest nume fiind adoptat în anul 1917. Regina Elisabeta a II a deține în prezent titlul de cel mai longeviv monarh din toate timpurile. Pe lângă aceste fapte diverse, există multe alte lucruri interesante și neștiute despre cea mai cunoscută monarhie din toate timpurile, iar acest articol va trece în revistă cele mai importante și interesante momente din istoria acestuia.


 În primul rând, vom pleca de la începuturi. Casă regala are rădăcini în Evul Mediu, iar primul care s-a autoproclamat “Rege al englezilor” a fost Alfred cel Mare, inițial rege al Saxoniei de Vest. Mai târziu, în secolul XI, după cucerirea Angliei de către William de Normandia, s-au impus schimbări atât din punct de vedere politic cât și social. Sistemul Feudal începuse să prindă contur și era în plină dezvoltare.


Pentru o scurtă perioada de timp, Anglia, condusă de Henric al V lea, a reușit să cucerească Franța, cel din urmă incoronandu-se rege peste ambele regate, unindu-le. Acest lucru se întâmpla în anul 1415, după victoria de la Agincourt. Domnia lui Henric al V lea nu a durat mult, cum nici perioada de dualism nu a durat, iar în anul 1453 s-a desființat această formă de conducere.


Continuându-ne povestea, ajungem în perioada Stuarzilor. Poate cea mai importantă personalitate a acestei perioade este Carol I Stuart, care în timpul domniei sale, a dizolvat Parlamentul între 1629-1640. Conflictele sale cu Parlamentul, alimentate și de lipsirea drepturilor politice ale burghezimii, au declanșat într-un final Razbioul Civil dintre susținătorii regelui(clerul, nobilii, armata) și armata Parlamentului (burghezimea, țărănimea, orășenii, deputații puritani). Războiul a fost câștigat de armata Parlamentului. După un protectorat și o restaurație, la 1689 are loc Revoluția Glorioasă, un moment de cotitură pentru întreaga insula. Odată cu revoluția, s-a semnat și Declarația Drepturilor ce limita atribuțiile regelui și se folosea principiul: “Regele conduce, dar nu guvernează.”


Mergând mai departe, ajungem în Epoca Victoriană. Aceasta a avut loc între anii de domnie ai Reginei Victoria (1837-1901). A fost perioada care a avut parte de cele mai importante progrese tehnologice, industriale, dar și științifice. Acestei ere au aparținut personalități precum Charles Darwin, Alexander Graham Bell, James Watt și mulți alții. A fost perioada Revoluției Industriale, iar una dintre cele mai importante invenții a fost locomotiva cu aburi, ce a făcut transportul oamenilor dar și al mărfurilor mult mai ușor. A fost o perioadă înfloritoare, în care populația a crescut semnificativ, nicio epidemie nu s-a abătut asupra Angliei, iar arta era pusă la loc de cinste.


 Secolul XX găsește familia regală într-o situație mai puțin plăcută, fiind nevoită să schimbe numele de Casa de Saxa Coburg și Gotha în casă de Windsor (numele provenind de la platul în care locuiau) pentru a distruge orice urmă de asociere cu inamicul german, cu care erau înrudiți încă de demult. Prima jumătate a secolului XX a adus victorii pentru Marea Britanie în cele două Războaie Mondiale, iar cea mai marcantă figura din timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru ei a fost prim-ministrul Winston Churchill.


În anul 1952, la moartea tatălui ei, Elisabeta se încoronează regină, titlu ce este deținut și astăzi tot de ea.


Text: Eduard Bodescu

Grafică: Bianca Preda

Comentarii

Postări populare